Kredi Faizleri ve Refinansman

15 Ağustos 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Gündemden düşmeyen kalkışma girişiminden sonra, Türkiye üzerinden oynanacak ikinci hamlenin ekonomik olacağı düşünülürse; Hükümetin ve siyasilerin aldıkları önlemlerin başında ekonomik alandaki teşvikler, turizmin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla Rusya ile yakınlaşmalar, mali piyasalara verilen güvenceler ve Cumhurbaşkanı’nın bankalara yaptığı kredi faiz oranlarındaki indirim çağrısı ile, ekonomik alandaki darbe girişimlerini önleme çabalarından bazıları olarak sıralayabiliriz.
Bu haftaki yazımızın konusunu bankaların faiz indirimlerine ayırdık.
Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı'nın çağrısının ardından konut kredisi faiz oranlarında beklenen düşüş gerçekleşti. İlk adımı atan Ziraat Bankası'nın ardından gözler diğer bankaların yapacağı indirime çevrildi. Banka yaptığı açıklamada "Ziraat Bankası, konut kredisi faiz oranlarını 10.08.2016 tarihinden geçerli olmak üzere indirmiş olup yeni faiz oranları aşağıda sunulmuştur” dedi;
1-24 Ay için %0,82 
25-60 Ay için % 0,90
61-120 Ay için %0,95
Konut kredisi faiz oranlarının düşüşü tabiki ekonomide lokomotif görevi yapan inşaat sektöründe bir canlanmaya neden olacağı açıktır. Ama bu canlanma hemen gerçekleşmeyebilir. Çünkü, bu indirimi yeterli görmeyenler sebebiyle alımlarını bekletmeye alanlar olabileceği gibi, diğer etkenler (ülkedeki belirsizliler) nedeniyle de bekleyen bir gurubun olduğunu da unutmamak gerekir.
Ancak açıklanan oranlar piyasanın beklentilerine pek cevap verecek gibi gözükmemektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısı'nda bankalara faiz ile ilgili çağrıda bulunduğu toplantıda  "Ben diyorum ki konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık şöyle 9’a doğru çekiversinler” demesine rağmen, bankaların faizlerdeki indirimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referans gösterdiği yüzde 9’un uzağında kalması, faizlerin yeteri kadar düşürülmediği düşüncesini doğurmaktadır.
Bankalar konut kredisinde faizlerini peş peşe indirmeye başlamasına rağmen, şimdilik aylık faizler, konut kredisi kullanma iştahını artıran, yüzde 1 sınırının altına düşürüldü. Bu oran bazı bankalarda yüzde 0.80’e kadar indi. İndirimden önce konut kredi faizlerinin aylık yüzde 1.10-1.20 olduğu düşünüldüğünde 20-40 baz puana varan düşüşler görülmüş oldu. 
 Yıllık bazda bakıldığında ise sektörde konut kredisi faiz oranları yüzde 13.5-14 arasındayken, indirimler sonrası bu oran yüzde 11-11.5’e geriledi. Bazı bankaların bazı vadelerinde de oran yüzde 10’un hemen altına indi.
Bu açıklamalardan sonra, kredi almayı düşünenleri bir nebze olsun ışık tutacak bazı yorumlarda bulunalım. Benim beklentim; konuttaki kredi faiz oranlarının biraz daha düşeceği yönünde. Tabi ki bunu zaman gösterecek ama Merkez Bankası’nın tavrı, siyasilerin düşünceleri ve ekonomideki oyuncuların beklentileri faiz oranların daha da düşmesi yönündedir.
Benim tavsiyem bu konuda biraz daha beklenildiğinde; faiz oranlarında bir düşüşün daha olacağı.
Ayrıca daha evvel konut kredisi kullananlara da bir önerim; faiz oranlarının en düşük olduğunu düşündükleri zamanda kredi aldığı bankalara giderek, aldıkları konut kredilerini yeniden yapılandırmaları (Refinansmana gitmeleri) kendi lehlerine olacaktır. Daha evvel yüksek faiz oranları ile aldıkları kredileri, yeni düşük faiz oranları ile yeniden yapılandırmaları kendi lehlerine olacaktır.
Bunu da unutmamak gerekir diye düşünüyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ceren donmez 15 Kasım 2016 11:53

1,11 den konut kredisi kullnadim ancak ne kredi aldigim banka nede diger bankalar yapilandirma icin faiz oranlarini yuksek veriyor bunun da uygulamada bir avantaji kalmiyor Tuketici mahkemesinde dava acmak cozum olabilir mi

0 0 Cevap Yaz
aysenur 6 Eylül 2016 16:02

Tufan Bey Refinansman yapabilmek için 1,06 yerine 1,08 fazi oranıyla kredi kullandım şimdi ise faiz oranları ekonomiyi canlandırmak için denilip enayi yerine konuluyoruz ben Bimer'e,Bdk'ya gerekli yazıları yazdım sizde gazeteci olarak bu konuda bir yazı yazıp sesimiz duyurmamıza yardımcı olursanız çok memnun oluruz.Ayrıca örnek olarak refinansman veren bir banka yok olanların oranları yeni kredi oranlarının çok üstünde.Ekonomist ve gazeteciler bu konuda yapılabilir gibi konuşuyor fakat uygulamada gerçekliği yok.

0 4 Cevap Yaz
Volkan 25 Ağustos 2016 13:48

Tüm bankaları bizzat gezmeme rağmen ne kredi cektigim halk bankasi ne de diğer bankalar refinansman yapmıyorlar. Kusura bakmasin ama bir cok ekonomist refinansman konusunda boş konuşuyorlar.

0 5 Cevap Yaz
Tufan Çakır 18 Ağustos 2016 11:01

Bazı bankaların refinansman yapmadıkları ve transfere kapalı olduğunu söylemeleri kendi çıkarları için doğru olabilir. Ama bir kredi kullananlarda tüketici haklarına, derneklerini kullanarak bu bankalara baskı yapabiliriz. Sivil toplum örgütleri ve siyasal kuruluşları bu konuda uyararak bu bankalarında kredi kullananlara refinansman ve transfer yapabilme imkanını tanımalıdır. Örnek olarakda bu konuya izin veren bankaları gösterebiliriz.

0 4 Cevap Yaz
Ela 17 Ağustos 2016 10:55

Sayın gazeteciler bankalar refinansmana ve transfere bankaların kapalı olduğunu söylüyor yapmak istersek eski faiz geçerliymiş

0 4 Cevap Yaz
hatice 16 Ağustos 2016 17:03

Iyide bankalar refinansman yapmiyor ki sadece yeni kredi cekenler icin bu indirim söz konusu

0 4 Cevap Yaz
MEHMET EMİN ZENGİN 15 Ağustos 2016 10:50

Hocam merhaba, indirimlerin piyasayı canladırması umut ettğimiz birşey fakat refinansman konusunda bankalar çok temkinli hatta kendi bankam bu konuda genel mektup yayınlamıştır, refinansaman konut kredisi faiz oranı 1.13 .zirrat bankası refinansman kabul etmiyor diğer bankalardan taşınan krediler için de 1.12 fazi oranı belirledi. Refinansman bankalar için ciddi bir maliyet olduğu için binde 2 de komisyon karşılığında yapılıyor. Toplum olarak sürekli birşeylere geç kalmışlığın bedelini ödüyoruz, vergide olduğu gibi.

0 5 Cevap Yaz
haluk bozyel 15 Ağustos 2016 10:20

Tufan hocam merhabalar,iki buçuk sene önce konut kredisi çektim 1,07 faiz oranıyla şimdi 0,95 düştü yapılandırayımmı yoksa biraz daha bekliyeyimmi,birde krediyi aldığım bankanın memuru biraz daha bekliyelim diyor sizce ne yapmalıyım yapılandırma yaparsam 50,00 tl avantajım olacak haziran seçimlerinden öncede inmişti banka çalışanı seçimden sonra faizler düşecek dedi galiba birazda evrak yapmak işlerine gelmiyor sallama taktiği galiba bence sevgilerimle kolay gelsin

0 4 Cevap Yaz
Tufan Çakır

Haluk Bey Yazımda da belirttiğim gibi biraz daha beklemekte yarar var . Bekliyelim biraz

0 2
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi