Kredi kartları ve yeniden yapılandırmadaki aldatmaca

17 Ekim 2016 09:37
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu hafta da hükümetin aldığı kararlardan bahsedeceğiz. Geçen haftalarda Türkiye’nin sorunlarının arasında ekonomik olarak bizleri rahatlatacak bir takım kararlar alındığını görüyoruz!!!
Bu kararları isterseniz belli başlıklar altında sıralayalım.
Başbakan Binali Yıldırım, kredi kartında beklenen uygulama ile ilgili, “Kredi kartında borç bakiyelerine yeniden yapılandırma imkanı getiriliyor. Bir defaya mahsus olmak üzere de 72 aya kadar yeniden yapılandırma hakkı getiriyoruz” dedi. Ve ekledi, kredi kartı taksit sayısının da 9 aydan 12 aya çıkarıldığını dile getirdi, bu bağlamda da açıklamalarına devam etti.
-Genel kredi taksit sınırının 9 aydan 12 aya çıkarıldığını,

-Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabileceğini; daha az, daha farklı olanlar olabileceğini ama her şartta 12 aydan daha fazla olamayacağını,

-Kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı tanındığını. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanın getirildiğini,
İhtiyaç kredileriyle ilgili olarak da,
-Tüketici kredilerindeki vadenin 36 aydan, 48 aya çıkarıldığını ifade etti.
Bu düzenlemelere, genel hatlarıyla bakıldığında; tüketicilerin lehine ve ekonominin canlanmasına yardımcı olacak kararlar olduğu çok açıktır.
Lakin diyerek; isterseniz sizlerden gelen serzenişleri belirtmeye başlayalım.
Bir vatandaşımız diyor ki, çoğu alışverişlerde taksit sınırlandırması devam ediyor. Örneğin; marketlere, cep telefonuna ve akaryakıta kredi kartlarına taksit yok. Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımları 9 taksitten  6 aya düşürülmüş. Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, sağlık ürünleri alımı, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi.
Vatandaş soruyor. Peki ne kaldı ki? Bu kararların bize, tüketicilere ne yararı olacak?
Gene bir başka vatandaş, diyor ki:
Ben kredi kartlarımı yeniden yapılandırmak ve bu borçlarımı 72 ayda ödemek üzere bankama başvurduğumda, bankamın bu yapılandırmada bana uyguladığı faiz oranı, tüketici kredilerine uyguladığı faiz oranlarından daha fazla. Yani ben kredi kartlarımın borçlarını tüketici kredisi alarak ödesem çok daha az faiz ödeyeceğim.
“Bu nasıl bir düzenleme?” diye soruyor.
Araştırdığımda; birçok bankanın, vatandaşımızın dediği gibi, bankaların kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında, tüketici kredilerine uyguladıkları faizden, daha yüksek faiz oranlarını uyguladıklarını gördüm. Her zaman olduğu gibi bankalar, gene bu düzenlemeleri, kendi lehlerine çevirmesini bilmişler.
Peki ne yapılmalı? Acilen hükümet, bu bankaların uyguladıkları faiz oranlarını vatandaşlar lehine yeniden düzenlemeli ve bankaların yüksek faiz uygulamalarını önlemelidir. Ayrıca gene vatandaşların ekonomik hayatta harcamaları içerisinde büyük bir paya sahip olan mal ve hizmetlerde de, kredi kartlarına getirilen taksit yasağının kaldırılması ve tekrar düzenlemesi gerekir, diye düşünüyorum.
“Başbakanımıza ve hükümet yetkililerine duyurulur. Elçiye zeval olunmaz” diyerek; ‘kalın sağlıcakla’ diyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi