Ahmet Ataç 15 02 2024

Prof.Dr. Alper Çabuk

La Nina

7 Kasım 2016 08:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Ülkemizin FETÖ-PDY, DAEŞ ve PKK’ya karşı yürütttüğü mücadele haliyle gündemin ana konusu... Ben biraz havanızı değiştireyim, havadan bahsedeyim bu haftaki yazımda. Zira yağışlar bir an önce başlamazsa Eskişehir’de bakım çalışmaları nedeniyle hafta sonu tecrübe ettiğimiz su kesintilerine ülkemizin önemli bir bölümünde alışmamız gerekecek. İstanbul barajlarına bakacak olursak, ortalama su seviyesi geçen yılın aynı dönemininin bir hayli altında... Kazandere Barajı’nın yüzde 59’luk doluluk oranı bir tarafa bırakılırsa, diğer barajlarda doluluk oranı yüzde 20, yüzde 45 arasında gözüküyor. Bu da şu an itibarıyla mega şehirin üç ay boyunca yetecek su rezervi olduğu anlamına geliyor. Yani yağışlı dönemin bir an önce başlamaması halinde su kesintilerinin başlamasının kaçınılmaz olacağı sonucunu çıkarmamız mümkün. Türkiye'nin Ekim ayında uzun yıllar ortalamalarının altında yağış aldığı düşünülürse, bu kışın bol karlı, sert ve çetin geçmesi için dua etmekte yarar var gibi gözüküyor. 
 
Sonbahar başındaki tahminler, Meteoroloji Genel Müdürü’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı “Önümüzdeki üç aylık süre zarfında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağı” tahminin aksine tam da bu yöndeydi aslında. Bu yıl boyunca Dünya’yı ve ülkemizi etkileyen El Nino nedeniyle üst üste sıcaklık rekorları kırıldı. Tahminler El Nino yerine, La Nina’nın gelmesi, La Nina’nın etkisiyle Eylül ayından itibaren sıcaklıkların düşücek olması ve ülkemizin soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında kalması yönündeydi.  
 
En son 2010-2012 yılları arasında görülen La Nina, El Nino'nun tersi bir atmosfer olayı. El Nino'da Orta ve Doğu Pasifik deniz yüzey suyu ısınırken, La Nina’da ise deniz yüzey suyu soğuyor. Bu nedenle sıcaklıklar düşüyor ve yağışlara neden oluyor. Ancak Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki 3 aylık süre içerisinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını ifade ediliyor. Güneş, kış mevsiminin çok çetin geçeceğinin gözükmediğini dile getiriyor ve "Şu andaki verilere göre herhangi bir anormallik yok, hatta hava sıcaklıklarının uzun yılların ortalamasının üzerinde olacağı görülüyor. Kış aylarını değerlendirdiğimizde, yapılan çalışmalar, önümüzdeki 3 ay içerisinde hava sıcaklıklarının uzun yıllardır hesaplanan kış sıcaklık ortalamalarının 1 veya 2 derece üzerinde olacağını gösteriyor" değerlendirmesinde bulunuyor.
 
Umarım Sayın Genel Müdür yanılır, zira bu tahmin önümüzdeki yıllarda ülkemizde kuraklığın etkilerinin artacak olması anlamına geliyor. Ben La Nina’ya güveniyorum, Güneş’in aksine 2017 başından itibaren La Nina’nın etkisini göstermeye başlayacağını ve 2017'de oldukça etkili olacağını ve bu süreçte havanın soğuması ve yağışların artması yönünde hava şartlarında önemli değişim olacağını, ciddi bir kar yağışı olacağını tahmin ediyorum ve bunu tüm kalbimle diliyorum. Zira susuzluk ve kuraklık beter birşey. 
 
Herkese bol yağışlı, iyi haftalar dilerim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi