Prof.Dr. Alper Çabuk

Matthew

10 Ekim 2016 09:21
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz haftaki ‘Fosil yakıtlılar fosil oluyor’ başlıklı yazımda Dünya’daki otomotiv sektörünün giderek hibrit ve elektrikli araçlara yöneldiğini ve yakın bir gelecekte fosil yakıtlı araçların tarih olacağını belirtmiştim. Ayrıca yazımın sonunda ülke olarak bu gelişmelere ayak uydurabilmesi için neler yapmamız gerektiğine ilişkin önerilerde bulunurken, ‘otomotiv sektöründe vergi sisteminin karbondioksit salımına göre düzenlenmesi, fosil yakıt kullanmayan araçların ithalatında ve satışında kayda değer vergi indirimleri ve teşvikler ortaya konması’ gerektiğini ifade etmiştim. İşte bu önerim geçen hafta içinde gerçekleşti. 
 
Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren kararına göre, elektrik motoru da olan ve elektrik motoru 50 KW’ı geçip, motor silindir hacmi 1,800 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45’e, motor gücü 100 KW’ı geçip motor silindir hacmi 2,500 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90’a düşürüldü. Ne demeli, bu bir başlangıç; küresel iklim değişiklikleriyle ülkemizdeki mücadele anlamında pozitif çıktılara dönüşür inşallah demeli.
 
Küresel iklim değişiklikleri deyince ABD son onbir yılda beşinci kez bir büyük afetle karşı karşıya... Giderek artan ve sıklaşan fırtına hasarlarını göre göre, hala “Küresel iklim değişiklikleri ABD ekonomisini yok etmek için bir düzmece” diyen kimi ABD bilim insanlarına şaşırmamak elde değil. En son 2012’deki Sandy Kasırgası ABD’nin özellikle Kuzeydoğu eyaletlerinde yüz milyarlarca liralık hasara yol açmış ve belki de tarihin en fazla maddi hasara yol açan doğal afetlerinden biri olmuştu. Bu seferki afetin adı, diğer fırtınalardaki gibi bir kadın ismi değil, Matthew... Matthew, ben bu yazıyı yazdığım Cumartesi günü itibarıyla Haiti’de bir milyon kişiyi evsiz, 350 bin kişiyi acil yardıma muhtaç bırakarak, bini bulan can kaybına yol açarak ABD’ye giriş yaptı. İlk gelen bilgilere göre Cumartesi günü ABD’nin Güneydoğu kıyılarına ulaşan fırtına, önce 2. daha sonra da 1. kategori kasırga sıralamasına düşmesine karşın, Florida’da 4, Kuzey Carolina’da 3, Georgia’da da 2 kişinin ölümüne yol açtı. Matthew Kasırgası’nın vurduğu yerlerde binlerce ağaç devrildi, yoğun yağış sonucu yollar sularla kaplandı, çok sayıda ev ve işyerini su bastı, 1 milyonu aşkın ev ve işyeri de elektriksiz kaldı. 
 
Son on yılda küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak meteorolojik olaylardan kaynaklı afetlerde önemli bir artış var. Son on yılda her yıl ortalama yaklaşık 30 bin kişi bu afetler nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl ortalama yaklaşık 1 milyon kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalıyor ve yıllık ortalama yaklaşık 300 milyar dolarlık hasar ortaya çıkıyor. 
 
Hala ders almayanlara duyurulur: Küresel iklim değişikliklerine biz neden oluyoruz; yanlış tarım yapıyoruz, çarpık kentleşiyoruz, çok fazla tüketiyoruz, karbon yutağı ormanları, denizleri yok ediyoruz, kirletiyoruz. Sonuçta da yaptığımız bu hatalar bize geri dönüyor. Kimi zaman afet oluyor, kimi zaman kıtlık, yokluk oluyor...
 
Herkese iyi haftalar dilerim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi