Merhaba

Tufan Çakır yazdı

7 Aralık 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Merhaba diyerek yazıma başlıyorum.
Artık bu köşede mümkün olduğunca güncel BİR KONU VE BİR YORUMLA karşınızda olacağım.
Tabi ki deneme niteliğinde,  iddiası olmayan, fakat okuyan kişilerde düşünmeyi teşvik eden, bilgilendiren, haklarını aramada yardımcı olmayı amaç edinen bir anlatımla karşınızda olacağım.
Bu haftaki Bir Konu Bir Yorum da;
Hemen hemen toplumun büyük bir kesimini kapsayan Trafik Sigortaları ile ilgili,
Trafik Sigorta primleri geçen yıla göre %100 ile %800’e kadar belki bazı sigortalılarda daha da fazla oranda prim ödemeleriyle karşı karşıya kaldı.
Trafik Sigortaları dudak uçuklatıyor.
Peki Trafik Sigortası primleri neden arttı?
2015 yılında özellikle trafik sigortalarında primler şirketler arasındaki fiyat farklılıkları, tüketicinin kafasındaki olumsuz soruları da beraberinde getirdi.
Haziran ayında uygulamaya giren yeni trafik sigortası şartları ve son aylardaki büyük bir yükselişin yaşandığı döviz kuru, trafik sigortası primlerindeki yükselişin ilk nedenleri arasında gösteriliyor. Döviz kurunda yaşanan artışın yedek parça maliyetlerini arttırarak, trafik sigortası prim fiyatlarında yükselişe sebep olduğu ifade ediliyor. Ayrıca trafik sigortası primlerinde geçen yıla göre Haziran ayından itibaren yaşanan bir artışın olduğu, bu artışın ilk 6 ayda henüz kendisini göstermediği, asıl zammın ise ikinci 6 aydan itibaren %40’lar seviyesinde olabileceği sektör tarafından belirtiliyor. Bu artıştan en çok etkilenen kesimin ise ilk kayıt yaptıran ve hasarlı müşteriler olduğu; artıştaki sebeplerin kaynağında  döviz kurundaki yükseliş, yeni trafik sigortası genel şartları ve ekspertiz maliyetlerindeki yükselişin de olduğu belirtiliyor.
Ancak uygulamalarda sigorta şirketleri arasında fiyat bakımından büyük farklılıkların olduğu gözlenmekte. Örneğin orta sınıf yeni kayıt binek arabanın trafik sigortası 500 ila 1500 TL arasında  değiştiği, hatta ticari arabalarda trafik sigortalarının 7000 TL’ye kadar çıktığı da görülmekte. Tüketicilere tavsiyemiz birden fazla sigorta şirketinden fiyat almaları, poliçelerinde aynı riskleri ve limitleri kapsadığına bakarak karar vermeleri.
Kaza yapanların ise işi çok zor.
1 Haziran 2015'te yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle en büyük şoku ise binek arabalarında kaza yapan ve sigorta şirketinden hasar ödemesi alan sürücüler yaşıyor. Aldıkları hasar sonrasında ‘Hasarsızlık İndirimi’ni de kaybeden sürücüler, poliçesini yenilemek istediğinde 900 ila 1800 TL arasındaki fiyatlarla trafik sigortasını yenilemek zorunda kalıyor.
Peki bu şartlarda dahi daha düşük nasıl trafik sigortası yaptırabiliriz? Birkaç öneri verelim.
Trafik sigortası fiyatlarını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Aracın kayıtlı olduğu il sadece bunlardan biri. Örneğin aracın plakası Burdur ise yeni kayıt bir aracın trafik sigortası 287 TL, aynı araç Batman’da olduğunda prim 696 TL ye çıkıyor.  Aracın; markası, modeli, yaşı, hasar geçmişi, sürücünün ise; mesleği, yaşı, ehliyet aldığı tarih ve hasarsızlık indirimi gibi etkenler, ödenecek primde etkisi bulunan diğer faktörler, ödeyeceğiniz primi etkiliyor.
Sigorta acentenizle konuşarak yukarıdaki faktörleri kullanarak daha az trafik sigortası primi ödeyebilirsiniz. Hatta arabanızın plakasını değiştirmek, aracınızın satışını ailenizdeki başka bir kişiye yapmak gibi olanakları kullanarak daha az prim ödeyebilirsiniz. Çünkü sigorta primindeki avantajınız plaka değişimi veya satış için yapacağınız masraftan çok daha fazla olabilir.
Bizden söylemesi, tercih sizin.
Bir başka konu da bir başka yorumla görüşmek üzere…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi