Motorik faliyetlerde, pratikler teoriyi yaratır

Ahmet Bingöl yazdı

3 Şubat 2017 09:35
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehirspor lider gittiği Urfa’dan lider döndü. Önemli ve en uzak deplasmandı, maçın zor geçeceği tahmin ediliyordu. Gönlümüz Eskişehirspor’un zorda olsa puan ya da puanlar almasından yana idi. Şampiyonluğu kovalayan rakiplerimizin ligin altına demir atmış takımlardan aldıkları mağlubiyetler, bizim ekmeğimize yağ sürmüştü. Yenersek puan farkıyla liderliğimizi perçinleyecektik. Ama olmadı, galip götürdüğümüz bir maçı, maalesef yediğimiz basit bir golle berabere bitirdik bir puana razı olduk. Üzüldüğümüz taraf oyuna zamanında müdahale edilse idi durum farklı olabilirdi.
Bizler bir teknik adamın sahaya süreceği kadroyu eleştirmeyiz, eleştirmemeliyiz. Çünkü hafta boyunca futbolcularla çalışan hoca, form durumlarını bilen hoca saygı duymalıyız. Ancak oyuna yapılan müdahale, oyuncu değişiklikleri, taktik anlayışı, rakibin yapmış olduğu hamlelere karşı önlem alınmasını ve karşı hamlenin yapılmasını eleştirebiliriz.
Mesela sevgili hocam; Son maçlarda bir çizgi defanstır gidiyor. Denizli maçıyla başlayan Urfa maçıyla devam ediyor. Urfaspor takımı ne yaptı? Kendi sahasına çekildi sizi üzerine çekti. Siz ne yaptınız? Defansı önde kurdunuz, defansın arkasına atılan her top sıkıntı yaratı mı? Yarattı. Siz ne yaptınız maç sonuna kadar aynı taktikle oynamaya devam ettiniz. Adamlar ikiye birleri ve duvarı iyi yapmış olsalar. Hiç istemediğimiz bir sonuçla karşılaşabilirdik. Bir başka takım yapabilir mi? yapar. Ne yapmak lazım? Sistemi tekrar gözden geçirmek gerekir.
 Sevgili hocam futbolun bir motorik faaliyet olduğunu düşünürsek teoriyi önceden yaratamazsın.  Maçın başından sonuna kadar aynı sistemde oynayamazsın. Motorik faaliyetlerde pratikler teoriyi yaratır. Yani maçta rakibin oynadığı oyun sistemini etkisiz hale getirecek karşı önlem, maçta öne çıkan yetenekli oyunculara karşı önlem, gibi karşı hamleler yapılmalıdır ki rakibe üstünlük sağlansın.
Mesela sevgili hocam; Rakip takım bir sıfır mağlup ne yaptı? Forvet hattını güçlendirdi. Çünkü gol lazımdı hamle doğru mu? Doğru. Sizin ne yapmamız lazımdı? Avantajımız var, maçın sonları defansı güçlendirmemiz gerekmiyor muydu? Gerekiyordu. Hakan Cinemre’ği oyuna almakta geç kalmadınız mı? Çok geç kaldınız. Bana göre Hakan gibi bir oyuncun varken kenarda bekletmek intihardır.  Sakatlıklardan yeni kurtulan oyunculara hemen forma vermek ne kadar adaletli, Formayı hak edene adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtmalıdır ki sahada karşılığını alınsın. Antrenörlüğün altın özelliği elindeki kadroyu kırmadan dökmeden sezon sonuna kadar idare etmek değil, yönetmektir.
 Sevgili hocam her maçtan sonra arkamızda birçok enkaz bırakıyoruz. Taraftar ve şehir bu takımın bir an önce bir üst lige çıkmayı istediği için bir takım olumsuzlukları sineye çekiyor. “Kan kusuyor kızılcık şerbeti içtim” diyor. Homurdanmalar başladı aman dikkat!
Taraftar sahanın tek hakimi, sahadaki futbolcuya güven veren, özgüveni olan, “sahanın içerisinde kalan”, bir duruş sergileyen bir hoca profili istiyor ve bekliyor.  Bence taraftar bu konuda çok haklı, çok şey mi istiyoruz!!!!!
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi