O İddialara Başkan Güral Cevap Verdi!

Pazartesi günü bu köşede TÜGİK Genel Kurul süreci ve yaşananlara dair bir yazı kaleme alarak öne sürülen iddialara yer verdim.

9 Şubat 2022 08:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Pazartesi günü bu köşede TÜGİK Genel Kurul süreci ve yaşananlara dair bir yazı kaleme alarak öne sürülen iddialara yer verdim.
Hatta bu yaşananların kabul edilemez olduğunu ve genel kurulun hicap dolu olduğunu ifade ettim.
Yazımızın ardından TÜGİK Genel Başkanı, iş insanı Erkan Güral aradı ve “köşe yazınızda yer verdiğiniz söz konusu iddialara cevap vermek istiyorum daha doğrusu size anlatılanlar ve iddialar tek yönlü olduğu için sizi bu konuda bilgilendirmek istiyorum” dedi.
Erkan Güral ile yaklaşık 20 dakikalık detaylı bir telefon konuşması gerçekleştirdik ve konuya dair bu ayrıntılarında kamuoyu ile paylaşılması gerekliliği ile bugün bu detaylara da yer vermek istedim.
Malumunuz Erkan Güral daha önce aday olmayacağını açıkladı fakat sonradan bu kararından vazgeçerek yeniden aday oldu demiştik. Önce bunun gerekçesini açıkladı.
Güral  “ben aslında aday olmama konusunda kararlıydım ve bunu net bir şekilde açıkladım. Ancak geçmiş dönem YİK Başkanı olan bir arkadaşımız,  ben ve ekibimin TÜGİK ile olan bağlarını tamamen kopartmak için ciddi operasyon başlatmış. Bunca yıldır emek verdiğimiz bir oluşumdan izimizin silinmek istenmesi kabul edilebilir değildi. Bu konudan haberdar olan birçok arkadaşımızda yeniden aday olmam için yoğun bir baskı oluşturdu. Bende bu düşünceye karşı kararımı değiştirip yeniden aday oldum” diyerek bu karar değişikliğine dair gerekçesini net bir şekilde açıkladı ve diğer iddialara madde madde cevap verdi.
Güral; Genel kurul süreci kamuoyuna yanlış aksettiriliyor ve farklı algı oluşturuluyor diyerek seçimden önce istişare yapıldığını, seçimden bir süre önce Antalya’da yaklaşık 70 kişinin katıldığı bir başkanlar toplantısı yapıldığını , burada 6 saatlik bir istişare süreci olduğunu belirterek “3 kez kürsüye çıktım ve ortak liste önerisinde bulundum. Birleştirici olmaya çalıştım, çözümün parçası olalım diye gayret ettim ama diğer aday arkadaşlar bu teklifimi kabul etmedi” dedi.
Divan kurulunda yer alan 2 üyenin kendi ekibinden olduğun kabul eden Güral, ancak divan oluşturulmadan önce divan önergesi herkese açık bir şekilde sunuldu. Başka bir divan listesi öneren olmadı. Mevcut divan kuruluda genel kurulda herkesin oyları ile kabul edildi. Bunda tüzüğe aykırı bir durum mevcut değildi diye konuştu.
Kendisine yaşı 52 olduğu için ve bir yaş kotası olduğu gerekçesiyle mi TÜGİK’ten genç isminin kaldırıldığı sorusunu yönelttim.
TÜGİK’in yıllar önce Genç İş Adamları olan isminin tüzük değişikliği ile Genç İş İnsanları olarak değiştirildiğini ve genel kurulda yaş kısıtı olmadığını söyleyerek “90 yaşındaki birisi de gelip aday olabilir bunda bir mahsur yok ancak TÜGİK çatısında yıllardır beraber olduğumuz üyelerimiz de artık yaş aldılar. Biz vizyonumuzu daha geniş tutmak adına Genç yerine Girişimci olmasını önerdik ve bu da 3/2 çoğunlukla kabul edildi. Oylamada şeffaf olmayan ve iddia edildiği gibi usule aykırı bir durum olmadı” dedi. 
Salonda 385 delege olmasına rağmen daha fazla oy çıkmasının sebebini ise Erkan Güral şu şekilde açıkladı. “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan TÜGİK’e büyük değer veriyor. Bu yüzden TÜGİK genel kurulu 15 Temmuz tarihinden sonra Cumhurbaşkanımızın katıldığı ender STK genel kurullarından birisi oldu. Bizim hazirun listesinde zaten 400’ten fazla delegemiz vardı. Delegelerimizin Cumhurbaşkanımızın yer aldığı toplantı bölümüne dahil olmak için PCR testi yaptırmak zorundaydı. Bu yüzden seçimden önceki süreçte pcr testi olmayanlar salona girmedi. Cumhurbaşkanımız ayrıldıktan sonra PCR testi yaptıramayan delegelerimiz de salona dahil oldular. O yüzden normal delege sayımıza ulaştık. Ben bu konuda kasıtlı olarak bir algı yapıldığını düşünüyorum, tüm delegeler müeyyidelere uygun bir şekilde oy kullandılar” dedi.
Bir de sandık meselesi var. Onunla ilgili olarak Erkan Güral şunları söyledi “Salon sandık getirilmediği söyleniyor oysa Çankaya yüksek seçim kurulundan zabıtla seçim sandıklarını aldık. Sandıklar genel kurul salonunun yanındaki fuayede hazır bir şekilde bekliyordu” dedi.
Ben sorunun değil çözümün parçası olmak istiyorum diyen Başkan Güral; zaten salonda karışıklık olmasın diye her iki adayın destekçileri blok olarak birbirinden ayrı durdular. Böylece oy sayımı daha rahat olur dedik ve bunun çağrısını yaptık. Diğer ekip ve destekçileri yaklaşık 100 kişi biz ve destekçilerimiz 300 kişi kadardı. Bazı arkadaşlar seçimin kazanılmayacağını düşündükleri için daha genel kurul başlangıcında söz verilmeden kürsüye çıkmak, konuşmak ve kurulu gergin bir havaya sokmak adına epey gayret sarf etti. Bu yüzden kurulumuz biraz gergin ve hararetli geçmiş gibi gözüktü ancak tüm kurallara ve müeyyidelere uyuldu. Bununla ilgili tüm kurulun kamera kayıtları elimizde mevcut. Hem biz hem de TOBB kameraları her şeyi kayıt altına aldı. Kaldı ki bizim kimseye karşı bir tavrımız yok. Listemiz de rakip aday ve destekçi derneklerinde de pek çok arkadaşımız var. Biz kavga etmek değil TÜGİK’i daha iyi bir vizyona taşımak için herkesle çalışmak istiyoruz” diye konuştu.
Aslında Başkan Güral ile daha uzun daha detaylı konuştuk ancak aklımda kalan ve not alabildiklerimi bu şekilde özetleyip aktardım sizlere. Ez cümle TÜGİK’te yaşanan sürece dair dile getirdiğimiz iddialar karşısında Başkan Güral’ın cevabı ve açıklamaları bu yönde. Sayın Güral’a bu konuda yazdıklarımızı dikkate alarak cevap verme nezaketi gösterdiği için teşekkür ederim.
Konu bildiğim kadarıyla hukuki sürece de taşınacak ve elbette hukuki kararlar son sözü söyleyecektir.
Bizim isteğimiz “bağcıyı dövmek değil üzüm yemek” yani hem kamuoyu doğru bilgilensin hem de iş dünyası ve sivil toplum adına önemli saydığımız bir oluşumun kavga değil sulh yolu ile ilerlesin isteriz.
Uzlaşının ve bazı hata ya da yanlış anlamaların da tartışılarak çözülebildiğine defalarca şahit olduk.
Tabi her iddia ile ilgili kişilerin ve kurumların cevap hakkı doğuyorsa seve seve bu köşede onlara da yer veririz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi