Prof. Dr. Cengiz Türe

Porsuktan çıkan uygarlık…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

18 Eylül 2015 00:05
A
a
Sütiş Eskişehir
İlk çağlardan günümüze nehirler, uygarlıkların ortaya çıkışında en büyük paya sahip olan coğrafik alanlardır. Bu nedenle Porsuk Çayı ve Vadisi üzerinde yer alan Eskişehir, geçmişten günümüze birçok uygarlığın izlerini taşımaktadır.

Eski dönemlerde Tembris olarak isimlendirilen bu akarsu, Selçuklu komutanlarından Emir Porsuk’ tan bugünkü adını almıştır.

Farklı tanımları olmakla birlikte uygarlık; “bir ulusun, bir toplumun, düşün, sanat, ekonomi, sosyal ve siyasal yaşamıyla eriştiği düzey yani maddi ve manevi varlıkların bütününü” ifade etmektedir.

Bu anlamada Porsuk Çayı, birçok uygarlığın gelişimine sağladığı katkıların yanı sıra günümüz Eskişehir’i içinde önemli bir kentsel sembol olmuştur.

Elbette bu zamana kadar olan insani faaliyetler, Porsuk Çayı üzerinde önemli olumsuz ekolojik ve çevresel etkiler yaratmıştır.

Ancak son yıllarda kentin içinden geçen kısmı, çağdaş şehircilik anlayışına göre yeniden düzenlenmiştir.

Günümüz koşullarında tam bir sağlıklı nehir ekosistemine kavuşabilmesi zor olsa bile, sahip olduğu bugünkü haliyle, kentimiz için bir marka değeri taşımaktadır.

Porsuk Çayı ile ilgili yaptığım bu açıklamalarla, konuyu şuraya bağlamak istiyorum…

Geçenlerde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Porsuk Çayı Temizlik Ekibince Porsuk’tan çıkarılan eşyalara ilişkin bir haber okudum…

Haberde çalışanlar, sudan çıkan pet şişe, poşet ve içecek şişeleri gibi çöpleri artık normal karşıladıklarını, fakat televizyonlar, buzdolapları ve çamaşır makineleri gibi işlerini son derece güçleştiren araçlarla da sıklıkla karşılaştıklarını ifade ediyorlardı. 

Okuduğum bu haberden, nehirlerin uygarlık düzeyine olan katkılarının insanlarımız tarafından oldukça iyi bilindiğini anladım…

Böylesine entelektüel kapasitesi olan bazı insanlarımız, günümüz uygarlığına ilişkin bir takım araçları Porsuk Çayına atarak, sahip olduğumuz uygarlık düzeyinin en güzel örneklerini ortaya koymaya çalışıyorlar, sanırım!...

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi