Resmi dolandırıcılık

30 Mayıs 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu satırları yazarken bazen hangi konuyu yazacağımı seçmekte zorlanıyorum. Çünkü çevremdeki olaylardan, arkadaşlarımdan, öğrencilerimden o kadar çok malzeme çıkıyor ki, bazen hangisini yazacağımı seçmekte zorlanıyorum.
Çevremdeki en büyük şikayetlerin insanların yaşamında en çok karşılaştıkları problemler ki, zaman zaman ben de bu tür olaylarla karşılaşıyorum. Sorunlar; yaşamlarımızda rutin olması gereken bazı hizmetlerin bizim isteğimizin dışında gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Örneğim ulaşımdaki bir aksama, elektrik veya doğalgazdaki kesintiler gibi konuların yanında. Esasen günlük yaşam içerisindeki iletişimlerimizden kaynaklanan sorunlar bizlerin manen veya parasal olarak da mağduriyet görmemize neden olabiliyor. Lafı fazla uzatmadan isterseniz hemen konuya gelelim.

Geçenlerde Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin en çok mağduriyet yaşadığı kurumların başında bankaların geldiğini, tüketici hakem heyetlerine yapılan tüketici şikayetlerinin büyük çoğunluğunun bankalarla ilgili olduğunu belirterek, "2014 yılında tüm hakem heyetlerine gelen 5,5 milyon tüketici şikayetinin yaklaşık 4,5 milyonu, 2015 yılındaki 3 milyon şikayetin ise 2 milyonu banka ve bankacılık işlemleriyle alakalı. 2016 yılının ilk 4 ayında Tüketiciler Birliği'ne gelen 3 bin 280 şikayetin de yine bin 500'ü bankalarla ilgili" olduğunu açıkladı. Ayrıca “ilamsız icralar” konusunda milyonlarca mağdurun oluştuğunu da kaydeden Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, "Canavara dönüşen, dolandırıcılık yöntemi haline dönüştürülen ilamsız icra ile ilgili yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz. Bu konuya insinler, mağduriyetleri görsünler. Milyonlarca mağduriyet var, fakat maalesef orantısız güç var tüketicinin karşısında. Ciddi güçlere karşı kurumlar, kuruluşlar var. 'Ben yaptım oldu' diyorlar, tüketicinin savunmasına hiç kimse kulak asmıyor" dedi.

Bu kısa açıklamadan sonra evet ben de dahil çevremdeki olayları da gördüğümde hak vermemek elde değil. Bankacılıkla ilgili sorunları diğer haftalara erteleyerek, bu yazımı “ilamsız icralara” ayırmak istiyorum. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak istiyor ve Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin’in sözlerini aktarıyorum. İlamsız icralar konusunda milyonlarca mağdurun oluştuğunu da kaydeden Mahmut Şahin, Tüketici Kanunu'na ve Anayasa’ya göre tüketicinin korunmasının teşvik edildiğini ifade etti, "Hakem heyetlerinde de, Tüketici Mahkemeleri'nde de tüketici harçtan muaftır. Fakat hakkı yenen tüketici hakkını aramak için Tüketici Mahkemeleri'ne gittiğinde 30 TL'lik bir harçtan muaf, ancak 150 TL'lik bir gider avansı çıkarılıyor kendisine. Bu, ilerleyen aşamalarda 650 TL'ye kadar çıkarılıyor. Bir tüketici hakkını arayacak, kendini savunacak, yüzde 100'de haklı, fakat 650 Lira vermeden hakkını savunamayacak. 30 Liralık 'harçtan muaf' diye aslında tüketiciye bir ödül veriliyor, ama 650 Liraya kadar bir yükümlülük getiriliyor. Biz tüketicinin hakkını aramasını Anayasa olarak güvence altına almışsak, bunu gider avansını kaldırarak da sağlamak zorundayız" şeklinde konuştu.

TMSF ve elektrik dağıtım şirketlerinin yapmış olduğu ilamsız icralara da değinen Şahin, "TMSF ve elektrik dağıtım şirketlerinin yapmış olduğu ilamsız icralar ki, milyonlarcasından bahsediyoruz, 3-4 tüketicinin sorunu değil bu. TMSF, 15 sene önceki bir borçtan dolayı, bunun ispatı, ispatlanması, mahkeme kararı olmadan direk ilamsız icraya gönderiyor. Hiçbir tüketiciye itiraz hakkı bırakılmıyor. İcra Müdürlüğü bunu 'devlet alacağı' diye reddediyor, tüketici haklı ama ispat edemiyor. 15 senelik faizler, dosya masrafı, vekalet ücreti ve mahkeme masrafı ile 100 Liralık bir borç, oluyor, 500 Lira, 800 Lira, 1000 Lira. Tüketici gider avansından dolayı da hakkını arayamıyor" dedi.

Elektrik dağıtım şirketleri. Bir elektrik abonesi, faturasının son ödeme tarihinden sonraki ilk 5 gün içinde faturasını ödemezse 'kesme ihbarnamesi' ile uyarılır. 'Denir ki; 5 gün içinde elektrik faturanızı ödeyin, aksi taktirde elektriğiniz kesilir'. Fakat bazı elektrik dağıtım firmalar, abonenin elektriğini kesmiyor. Kesmeyince burada şöyle bir algı oluşuyor; 'iyi bir elektrik dağıtım firması, gecikmesine rağmen elektriğimizi kesmedi'. Fakat bir hafta, 10 gün sonra ilamsız icra takibi geliyor, 100 Liralık elektrik borcu 500 Lira oluyor. Burada elektrik dağıtım firmalar '20 Lira açma-kapama olayından ne kar elde edeceğim, kesmeyin elektriğini, verin ilamsız icraya" diyor. Kapısına icra gelme endişesi, tüketiciyi o yüksek borcu ödemek zorunda bırakıyor. Böylece haksız kazanç kapısı oluşuyor. Bu tür dolandırıcılık konularında Adalet Bakanlığı'nın sessiz kaldığını defalarca ilan ettik. Bakanlık, o kurumlara 'Sen hakem heyetine gitmen gerekirken, neden direk icraya veriyorsun' diyerek vatandaşını koruması lazım. Maalesef tüketici karşı tarafa yem ediliyor. Vatandaşın ezilmesi resmen seyrediliyor" dedi.

Evet bu tür olaylar o kadar çok ki; Bir örnekte ben kendimden vereyim. Bir telefon şirketine abonelik yaptırıyorsunuz. Sonra aboneliği sona erdiriyorsunuz. O zamana kadar ki tüm borçlarınızı ödüyorsunuz. Ama seneler sonra bir telefonla geçmiş 5-7 yıl evvelki aboneliğinizden şu kadar daha borcunuz gözüküyor diyorlar. Siz istediğiniz kadar ben ödedim deyin. Telefon şirketi borç gözüküyor şu tarihe kadar ödemezseniz resmi işlemlere başlayacağız diyorlar. Miktar az olduğu için aman uğraşmayayım deyip, borç miktarını ödüyorsunuz. Ödemezseniz kat ve kat daha fazla yukarıdaki örnekte olduğu gibi ödemelerle karşılaşıyorsunuz. Daha bunun gibi o kadar çok örnek var ki bu yazıyı okuyan tüm okurlarımızın da başına benzer olaylar gelmiştir.

Tüketiciler Birliği Başkanı’nında söylediği gibi tüketicilerin bu konudaki haklarını koruyacak bir kuruluş bulamıyorsunuz. Sizi koruyacak olan DEVLET’inizi veya onun kuruluşlarını arkanızda göremiyorsunuz.

Çünkü, bu hakları onlara DEVLET veriyor.

Çünkü bu anlaşmaları ve kanunu düzenlemeleri onların lehine yapan vatandaşını düşünmeyen gene DEVLET

Tabi burada DEVLET derken devleti temsil eden HÜKÜMET’in bunları yapması gerektiğini de unutmayalım.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi