Prof. Dr. Cengiz Türe

Sel gelir, siz gidersiniz…

15 Temmuz 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu uzun bayram tatili süresince, ülkemizin diğer bölgeleri bayramın keyfini çıkarırken, Ordu ili bayram sabahına sel ile uyandı.  Şiddetli yağış ve sel felaketi, bayramı orada yaşayan vatandaşlarımıza zehir etti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2015 yılında toplam 750 kg alansal yağış alan Ordu'da, beş günde metrekareye tam 344,8 kg yağış düştüğü bildirildi. Bu miktarın son 50 yıl boyunca meydana gelen, en kuvvetli, en etkili sağanak yağış olduğu belirtildi. Yağış miktarına bakıldığında, Ordu ili ve civarına bir yılda yağması gereken yağmur miktarının yarısının 5 günde yağdığını görüyoruz.
Sık sık bu köşeden bahsettiğimiz küresel iklim değişikliği, işte böyle bir şey…
Canım, Ordu nere? Eskişehir nere?  Eskişehir’in yerel bir gazetesinde budan bahsetmeye ne gerek var? Diyen okuyucularımız olabilir. Ama geçtiğimiz yıllarda şehrimizde de, daha düşük seviyede olmakla birlikte, benzer durumları yaşadığımızı unutmayalım… Bir musibet bin nasihatten daha etkilidir, demiş atalarımız.
Elbette yaptıklarımızın karşılığını doğa verecektir. Çözüm ise küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeğini kabul etmek ve gerekli önlemleri almaktan geçmektedir.
İklim değişikliğinin ekonomi üzerindeki etkilerini inceleyen Stern Raporuna göre; iklim değişikliğinin maliyeti her yıl küresel toplam gelirin (GSMH) en az % 5’ini kaybetmeye eş değer olacağını öngörmektedir. Ünlü ekonomist Nicholas Stern ise; “iklim değişikliğini, dünyanın gördüğü en büyük piyasa felâketi” olarak adlandırmaktadır.
Bu nedenle, günümüz koşullarda cereyan eden iklim değişikliğinin etkilerine karşı şehirleri uyumlu hale getirmek için, Şehirler İçin İklim Değişikliği Uyum Destek Planlamaları’ nın yapılması, büyük önem taşımaktadır.
Şehirlerin, iklim değişikliğine uyum sağlamada yaşanan zorlukların başında ise; toplumsal bilinç eksikliğinin yanı sıra şehirleri yönetenlerin, kentlerin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini tam olarak bilememeleri ve bu konuda gerekli uyum sağlama çalışmalarını yapamamaları gelmektedir.
Bu gün Ordu, yarın Eskişehir… Sel gelir, siz gidersiniz…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi