Sizi nereye ışınlayalım?

Serkan Açıkgöz yazdı

7 Kasım 2015 21:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Bilim adamları kuantum seviyesinde gaz atomlarını bir noktadan başka bir noktaya ışınlamayı başardı! Şimdi ise atomlara yüklenen bilgileri fotonlar yoluyla ışınlamaya çalışıyorlar. Peki nasıl mı? Atomlar ışınlanabiliyorsa, insan vücudu da atomlardan meydana geliyorsa, insanlar da ışınlanabilir mi?

Araştırmacılar yıllardır bir kuantum  seviyesinde (kubit) ışıktan ışığa bilgiyi ışınlamaya çalışıyor. 2006’da Niels Bohr Enstitüsü’ndeki araştırmacılar ışık ve gaz atomları arasında ışınlanma olayını gerçekleştirmişti. Şimdi ise bu araştırma grubu iki gaz atomu arasında bilgiyi ışınlama yoluyla taşımayı başardı. Bunu bir veya birkaç kere değil, kalıcı ve sürekli olarak gerçekleştirebiliyorlar. Sonuçlar “Nature Physics” adlı bilim dergisinde yayınlanıyor.

 

Peki bize ne faydası olacak

Kuantum ışınlama sadece ulaşım ve haberleşme alanında değil, tıbbi ve askeri alanda da yeni gelişmelere yol açacak. Tıpta "sanal tıp" dönemi başlayacak. Her organın kodları kopyalanıp saklanacak, ileride olası bir hastalık veya kaza sonucu organın zarar görmesi durumunda bu kodlar kullanılarak organ eski haline getirilerek tedavi edilecektir. Şu anda sadece kurgu ve teori olarak öne sürülen bu teknolojiler gün geçtikçe istenilen düzeye yaklaşmaktadır.

 

İlk adımı Facebook atıyor

Facebook 'bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir girişime' imza atmak istediğini açıkladı.

Facebook’un teknolojiden sorumlu yöneticisi Mike Schroepfer, önümüzdeki 10 yıl içerisinde bir ışınlanma cihazı geliştirmeyi planladıklarını açıkladı. Plan gerçekleşirse, ‘herkes istediği an istediği yerde’ olabilecek.

Business Insider’ın haberine göre Schroepfer, Facebook'un 'bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir girişime' imza atmak istediğini açıkladı. İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleşen bir internet zirvesi öncesinde gazetecilere açıklama yapan Schroepfer, “Facebook, coğrafi sınır olmaksızın herkesin istediği an istediği yerde olmasını sağlayabilecek bir cihaz geliştirmek istiyor” dedi.

"İnsanlara istediği yerde olduğu hissini verecek" Bu arada 10 yıl içinde üretilmesi planlanan cihazın fiziksel anlamda bir ışınlanma yapmayacağı belirtildi. Açıklamalara göre sosyal medya devinin geliştireceği cihaz, simülasyon yoluyla algılarda oynama yaparak, sanal ortamda insanlara istediği yerde olduğu hissini verecek.

Öte yandan bu proje Facebook için bir ilk değil. Facebook’un liderlik ettiği bir proje kapsamında 'Oculus Rift' adı verilen gözlükler önümüzdeki yıl satışa sunulacak. Bu gözlükler, sanal dünyanın gerçeklik duygusu vermesini sağlıyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi