Sosyal medya erişim engeline çözüm engeli!

6 Kasım 2016 11:55
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Türkiye’de herhangi bir operasyon anında ve buna benzer durumlarda devlet ilk olarak sosyal medya erişimini kapatıyor. Önceleri yalnızca Facebook ve Twitter kapatılıyordu. Geçtiğimiz Cuma günü yine bir siyasi operasyon yapıldı ve gece saatler 01.30’u gösterdiğinde sosyal medya erişimi engellendi. Bu kez erişime kapatılan uygulama sayısı öncekilerden çok daha fazlaydı. Whatsapp, Youtube, Facebook ve Twitter erişime kapatılmış en bilindik siteler oldu. Zaten bizler de sosyal medyaya erişemediğimizde, devletin yine bazı kimselerin birbirleri ile iletişim kuramaması için engelleme yaptığını anlar hale geldik. Sosyal medya erişiminin kesilmesini istemeyen vatandaşların ilk başvurdukları yöntem ise VPN oluyordu. VPN uygulamaları ile erişim kısıtlamalarından fazla etkilenmiyordunuz.
 
Türkiye'de VPN de engellendi
Öncelikle VPN nedir ne işe yarar ona değinelim kısaca.
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar. Dün öğle saatlerinde bir haber düştü ajanslara ve haberde şöyle deniyordu; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından operatörlere gönderilen talimatta VPN servislerinin kapatılması istendi.
 
WhatsApp, Facebook, Twitter ve YouTube'un ardından şimdi de VPN engellendi. Çoğu popüler VPN hizmeti artık çalışmıyor! Bu hizmetler arasında yer alan VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN ve IPVanish VPN. Kullanıcılar bazı sorunlar yaşadıklarını ve internete erişemediklerini dile getirdiler.
VPN'e bağlanma isteğinin yanıtsız kalmasının neden olduğu internete girememe sorunu; VPN profilini silerek, VPN'e otomatik bağlan seçeneğini kapatarak ya da uygulamayı komple silerek çözülebildi.
Tüm bu gelişmelerden şunu anlayabiliriz “Erişimler engellendiğinde yurtdışına çıkarak sosyal medya kullanabileceğiz.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi