Taşeron İşçilere Kadro Verilmesi Nasıl Olacak?

Tufan Çakır yazdı

27 Aralık 2015 19:27
A
a
Sütiş Eskişehir

Bakan bilmiyor,

Bürokrat bilmiyor,

Sendika bilmiyor,

İşveren bilmiyor,

Çalışan hiç bilmiyor,

Vallahi biz de bilmiyoruz…

Pekiyi bilinenlerden yola çıkalım. Bilenlere soralım bakalım.

‘Taşeron işçilere müjde’ diye birtakım yayın organları haberler geçiyor.

İşçilerin sendika sevinci kamudaki taşeronla ilgili son haberler 2015'in son günlerinde son dakika olarak gelmeye başladı.

“Taşeron Yasası” ile taşeron işçilerine sendikal haklar verildi. Bu yılın başında 22 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile kamuda çalışan taşeron işçilerin sendikal haklarının verildiği kaydedildi. Ayrıca 4857 Sayılı Kanun’un 1-12’inci maddesine eklenen fıkralar ile, özetle; alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin hak ettiği kıdem tazminatlarının, ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına aktarılması öngörüldü.

Yani artık taşeron işçiler kıdem tazminatlarını bu yönetmelikle daha rahat alabilecekler.

Taşeron şirketlerde çalışanlara kadro verilmesi olayına gelince, işte burada bilinmeyenler başlıyor.

Taşerona kadro müjdesi Bakanlar Kurulu’nda

“Taşeronlara yönelik liste Hazine, Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ile işçi memur sendikalarının görüşü alınarak Maliye'nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek ve asıl iş ve yardımcı iş tanımları açık bir şekilde tanımlanacak” deniyor.

Hangi işlerin asıl iş, hangilerinin yardımcı iş olduğu kurumlar bazında tek tek tespit edilecek. Bakanlar Kurulu, önümüzdeki günlerde taşeron işçilerle ilgili bu listeyi açıklayacak. Ardından da ‘kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro için yasal düzenleme gerçekleştirilecek’ deniyor.

Ama bu kadar kısa zamanda çok zor görünüyor. Hakkaniyetle bunların yapılabileceği hakkında da tereddütlerimiz var.

Peki kamuda çalışan taşeron işçilerin uygulamada; aynı kurumda ve aynı işleri yapmalarına ve yardımcı iş kapsamında çalışmalarına rağmen asıl iş kapsamında gözükmeleri veya tam tersi durumlar mümkün değil mi? Çünkü çalışan, verilen işi yapar. Çalışanın nerede çalıştığı, kadrosunun nerede gösterildiği, çalışan için önemli değildir.

Ama şimdi önemli olacak.

Bu ayırım birçok işçiyi mağdur etmeyecek midir?

Kamuda 750 bini aşkın taşeron işçi bulunuyor. Bunların da yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin ediliyor. ‘Yapılacak düzenleme ile 200 bin taşeron işçi kadroya kavuşacak’ deniyor ama bunların kısa vadede kadroya alınmaları mümkün değil gibi gözüküyor.

Burada da bir mağduriyet olmayacak mı?

Hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini söyleniyor. Kısa bir süre önce, kamuda 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu anımsatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına göre yapılacağını da açıklamıştı.

Bu ayırım nasıl ve hangi kuruluşlar tarafından ne zaman yapılacak?

Burada da bir mağduriyet olmayacak mı?

Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, “olmazsa olmazlar” kadroya alınacak.

Peki bunları kim belirleyecek?  

Burada da bir mağduriyet olmayacak mı?

Yani kısaca taşeron sistemine geçerken çalışan mağdur olmuştu. Şimdi taşeron sistemden kadrolu sisteme geçiliyor, yine mağdur olacak olan çalışan.

Bütün bu sorunlar geçmişten bilinmedik, yaşanmamış şeyler değil. Sorun; geçmişte taşeron sisteminin olumsuzlukları bilinmesine rağmen, bu sisteme geçilmesinde. Keşke o dönemde olumsuzluklarını düzenlemek için bir şeyler yapılsaydı da bu sorunları yaşamasaydık.  

O günden bu zamana toplumun ve çalışanın ödediği bedelleri hep birlikte yaşadık, biliyoruz. Ama şimdilerde değişen pek bir şey yok gibi…

Korktuğumuz başımıza geliyor galiba,

Taşeron işçiler kadro için 6 ay daha bekleyecek!

Son dakika haber

Geçtiğimiz Perşembe günü hükümetin aldığı bir kararla 2016 yılında ilk altı ay içinde taşeron kadrolarının 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımının açıklanmayacağı belli oldu.

Yüz binlerce taşeron işçi kadrolar ile ilgili net karar için 6 ay daha bekleyecek. Kadro bekleyen binlerce taşeronun hayali 6 ay daha ertelendi. Bakanlar Kurulu tarafından hangi işin asli, hangisinin yardımcı işler olduğunu belirlenmesi için 31 Aralık’a kadar çıkarılması gereken karar, Haziran 2016’ya kadar ertelendi.

İnşallah dağ fare doğurmaz. Bu geçiş döneminde de bedeli yine çalışanlar ödemezler. Çalışanların ağzına bir parmak bal sürmezler.

Tek dileğim bu.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi