Teknoloji ve sağlık

Serkan Açıkgöz yazdı

19 Mart 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Teknolojinin sağlık alanında nerelere geldiğine bakalım bu yazımızda. Mesela bundan yıllar yıllar önce olmayan, şimdilerde ise hastaların hem tedavilerinde kolaylık,hem de hastalara kaliteli bir yaşam sunan yenilikleri öğrenelim kısaca.
İnternet üzerinden randevu alma kolaylığından tutun da, hastanenin web sitesine üye girişi yaparak tüm tahlil sonuçlarınıza, raporlarınıza, filmlerinize, tansiyon, ateş, nabız kayıtlarınıza ulaşabiliyorsunuz… Yani aklınıza gelen/gelmeyen, o hastanede girmiş olduğunuz tüm muayene ve tedavi bilgilerinize, size yazılan reçetelere kadar, her şey yalnızca ‘bir tık’ mesafede.
Şimdilerde, başka şehirde ünü yayılmış doktorlar, kendisine yolladığınız film,rapor, tahlil sonuçları gibi bilgileriniz ışığında uzaktan (ücretini havale ederek) veya hastayı bulunduğu şehre davet ederek tedavi edebiliyorlar.
Geçtiğimiz yılın (2016) Ocak ayında,bizim gazetemizde de manşet haber olarak yayınlanan ve tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye çeviren bir haber vardı. Sağlıktaki ve teknolojideki gelişmeleri takip edenler mutlaka duymuşlardır, duymayanlar için ben bir kez daha hatırlatayım. Türk bilim insanları yapay kan üretmeyi başardı haberi.Yapay kan sayesinde kan transferi ile HIV ve benzeri hastalıkların bulaşma riski de ortadan kalkmış olacak. Çok büyük, devrim gibi bir buluş. Kan merkezinde kan kalmadı, 0 Rh(-) kan bulamıyoruz gibi korkunç hadiselerin de sonu diyebiliriz bu yeni gelişme için.
Akıllı ve minicik robotlarla yapılan ameliyatlar var bir de. Allah hiç kimseyi muhtaç etmesin ama yokluğunu da göstermesin. İşte bu ameliyatlar hastaları kesip biçmeden, aylarca yataklarda süründürmeden, aynı zamanda başarı oranını da kat kat artıran bir teknolojik nimet insanlık için.
Daha neler neler... Teknolojinin sağlık anlamında bizlere sağladığı bir diğer önemli yenilik akıllı saat ve telefonların, yürüdüğümüzde adım sayması, kalp ritminin istatistiğini tutması, stres değerini günlük olarak kaydetmesi vesaire, vesaire.
 
Yapay zeka bize ulaşacak
Önümüzdeki yıllarda insanların ürettiği makinelerdeki yapay zekanın, 12 yıl içinde insanlardaki zeka seviyesine ulaşacağı iddia edildi.Bu iddianın sahibi ABD merkezli teknoloji devi Google'ın Baş Mühendisi Ray Kurzweil. Teksas eyaletinde konuşan Kurzweil, yapay zekanın insan hayatına etkisi hakkında da ilginç açıklamalarda bulundu. Makinelerin insanoğlunu daha zeki yapacağı öngörüsünde bulunan Kurzweil'e göre, beyin hemisferinin en dış tabakası olan, bilinçli düşünme ve dil gibi yüksek fonksiyonların yürütülmesinde görev alan Neokorteks, 2030'lu yıllara geldiğimizde makinelere bağlanabilecek.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi