Prof. Dr. Cengiz Türe

Tosbağanın gazı…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

9 Ekim 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Bu köşeden sık sık çevre sorunları hakkında görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Enerji ihtiyacımızı karşıladığımız, fosil yakıt kaynaklı gazların toplam boyutunu ifade eden “karbon ayak izi” ise değindiğim konuların başında gelmektedir.

Hatırlayacağınız üzere; karbon ayak izimiz büyüdükçe küresel ısınma ve buna bağlı olarak   iklim değişikliğinin zararlı etkileri de artmaktadır. Son günlerde hem ülkemizde hem de Eskişehir’de yaşadığımız yağışlar, içinde bulunduğumuz durumun en belirgin göstergelerindendir…

Konunun önemini ve ülke ekonomilerinin bu konuda uygulanacak uluslararası yaptırımlardan giderek daha fazla etkileneceklerini de, dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum.

Ama öğrenmenin en iyi yolu yaşamaktan geçiyor, galiba…

Eskiden kaplumbağaya benzediği için halk arasında “tosbağa” ya da “vos vos” olarak bilinen otomobil üreticisi olan firma, Eylül ayı içerisinde önemli bir ekonomik darbe yedi… 

Bu firmanın, ABD’de sattığı 2.0 litre dizel motora sahip araçların eksoz gazı salım testlerinde sahtecilik yaptığı ve çevreyi belirtilenden 40 kat daha fazla kirlettiği ortay çıktı.

İşte bu nedenle, üretilen 11 milyon aracın piyasadan geri çekilmesi ve 18 milyar dolara yakın bir para cezasının ödenmesi gündeme geldi. Dahası, şirketin şimdiden 25 milyar dolarlık hisse kaybı yaşaması, dünyada ekonomik bir panik havası yarattı.

Gördüğünüz gibi, küresel ekonominin yanı sıra küresel ısınmanın da en önemli sorumluları olan ülkelerin düştükleri hale bakın…

Her şeye rağmen dünya iklimini, insan ve ekosistem sağlığını korumak için uluslararası anlaşmalara göre yapılan bu uygulamaları, yine de ümit verici buluyorum.

Bu firmaya ait, ülkemizde var olan otomobiller için ne yapılacak? Diye sorulduğunda ise cevap hep aynı; bizim için sorun yok, egsoz gazı salımları ülkemiz yönetmeliklerine uygundur!

Her halde bu gazların, sadece başka ülkelerde yaşayan insanlar ve ekosistemler için zararlı olduğu düşünülüyor…

Sözün özü; kim korkar, tosbağanın gazından.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi