Trafik sigortalarında tekrar düzenlemelere gidildi

Tufan Çakır yazdı

15 Şubat 2016 10:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bu köşede mümkün olduğunca toplumda büyük bir kesimi ilgilendiren konular hakkında sizleri bilgilendirmek üzere yazılar yazmaya çalışıyorum. 
Bu hafta 7 Aralık 2015 tarihindeki yazımda da bahsettiğim gibi trafik sigortalarındaki değişikliklere ek geçen hafta yapılan ve Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliklerden bahsedeceğim. 
O yazımda trafik sigortalarının primlerindeki yüksek artışlardan, bunların nedenlerinden ve daha düşük prim ödemenin yollarından bahsetmiştim.
İşte o zamandan bu zamana toplumdaki bu serzenişler neticesinde yeni birtakım düzenlemelere gidildi.

YENİ UYGULAMA NELER GETİRİYOR? 

* Sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkemeler tazminata hükmetse bile sigorta şirketlerine, ödedikleri tazminatı mirasçılardan talep etme hakkı getirildi.

* Kazanın, trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

* Sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecek.
Hazine, yeni düzenlemelerle bazı konulara açıklık getirdi. 
Geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, sigorta şirketleri, kusurlu sürücü nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından talep edebilecek, yani rücu edebilecek. Daha açık bir anlatımla, alkollü sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan hatalı sürücüden veya hatalı sürücü vefat etmiş ise mirasçılarından ödediği tazminatları talep edebilecek (rücu edebilecek).
Bu değişiklikler neyi getirecek?
Sürücülerin, trafikte yer alan tüm tarafların, daha dikkatli, trafik kurallarına riayet etmelerine ve sonuç olarak kazaların azalmasına neden olacak bir süreci getirecektir.
Yani sürücüler ağır kusurlu olarak trafik kazalarına karışmayacaklar. Eğer ağır kusurlu trafik kazası yaparlar ise sigorta şirketleri ödedikleri paraları, hatalı sürücülere rücu edebileceklerdir.
Peki ağır kusurlar nelerdir. Birkaç örnek verelim isterseniz.
Alkollü araba kullanmak, tehlikeli bir biçimde hız sınırlarını aşarak şerit ihlali sonucu kaza yapmak, ehliyetsiz trafiğe çıkmak vb. bu olasılıklar yargıya taşınarak ağır kusur kabul edilmiş hadiselerdir. Yani, yeni uygulamada, sigortacıların tazminatı rücu etmesi için, sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, kırmızı ışıkta geçen sürücü, bir araca çarpıp maddi hasara neden olur ya da karşıdan karşıya geçen yayaya çarpıp, ölümüne sebebiyet verirse; sigorta şirketi maddi hasarı veya vefat tazminatını ödeyecek, sonra da sürücüden ödediği tazminatın tamamını hukuk yoluyla talep edebilecek.

Ayrıca trafik sigortasının yeni genel şartlarında, aracı sigorta ettiren ile sürücü arasındaki ayrıma da açıklık getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigorta şirketlerine, aracı kullanan sürücü kusurlu da olsa maddi ve bedeni zararların aracı sigorta ettirenden talep etmesi hükme bağlanmıştı. Ancak bu düzenleme hem tepkilere hem de karışıklığa neden olmuştu. Yeni uygulamada ise sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye veya sürücünün ölümü halinde varislerine rücu edebileceklerdir.
Tabi bu konular çok teknik konular olduğu için yukarıdaki anlatımlarım pek anlaşılamayabilir.
Önerim iyi bir sigorta acentesi ile çalışmak, onların deneyimlerinden ve bilgi birikiminden yararlanmak. Bir kaza halinde sizin çıkarlarınızı en iyi şekilde korumasını sağlamak.
Peki biz sürücülere ve yayalara düşen görevler ise; mümkün olduğunca trafik kurallarına riayet etmek, dikkatli olmak ve kazaya neden olmamak.
Eğer uyarıları dikkate almazsak, hem maddi hem de manevi zararlara uğrayacağımızı unutmayalım 
Kazasız belasız sürüşler diliyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi