Prof. Dr. Cengiz Türe

Üniversiteler ve Sinyal Etkisi…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

18 Mart 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Ülkemizin geçiş sancılarını yaşadığı bilgi toplumu anlayışının istenilen düzeye ulaşması, onu oluşturan bireylerin bilgiye ulaşma ve kullanabilme becerisiyle doğru orantılıdır.
Çünkü günümüzde bilgi, ürettiğimiz, yaptığımız, sattığımız ve satın aldığımız ürünlerin asıl bileşeni durumuna geldiği için, eğitimi bilgi toplumunun olmazsa olmaz bir parçası haline getirmektedir.
Bilgi toplumunun ihtiyaçlarını karşılamanın en önemli bileşenlerinden olan bilgi ekonomisi çalışmalarında; kurumların ya da bireylerin sahip oldukları bilgi düzeyinin, iş dünyasında değerinin daha da önemli hale geldiği ifade edilmektedir.
Ekonomi alanında, 2001 yılında verilen Nobel ödülünün ortaklarından olan A. Michael Spence, istihdam tercihleri açısından eğitimi, işverenler için başlangıçta denetleyebilecekleri ve tercihlerini etkileyen en önemli sinyal/işaret olduğunu kabul etmektedir.
Çünkü işverenler işe başlamadan önce çalışmayı talep edenin performansını değerlendirebilecek olanağa sahip olmadıkları için, onların yalnızca potansiyel verimlilikleriyle ilgili bazı sinyallerden yola çıkarak gelecekteki performanslarını öngörebilmektedirler.
Bu anlamda sinyal verme, diğer tarafa çalışanların kalitesi hakkında gözlemlenebilir bir katkıyı ifade eder ve işverenlere, bu sinyalleri kullanarak işe alma kararını verebilme imkânı tanır.
İşte bu durumda yararlanılabilecek en önemli sinyal, kişinin eğitim durumudur.
Ben bir Ekonomist değilim. Sadece bu alanda ilgimi çeken konuları okumaya çalışıyorum. Ama eğitimin fark edilebilirlik ve tercih edilebilirliğini ifade etmek için kullanılan “sinyal metaforu” bir öğretim üyesi olarak hoşuma gitti doğrusu…
Bu durum ise özellikle üniversiteleri; hem kurumsal hem de yetiştirdiği mezunları açısından, bilgiye dayalı teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel değerler üretebildiğini daha çok fark edilir kılacak güçlü sinyaller veren, yeni mekanizmalar geliştirmeye yöneltmelidir.
Dünyada ve ülkemizde sinyali güçlü olan üniversitelere toplumun ve iş dünyasının gösterdiği ilgi bunun en güzel kanıtıdır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi