Prof. Dr. Cengiz Türe

Üniversiteleri sıralamak…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

30 Ekim 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Üniversitelerin, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada, gösterdikleri performanslara bağlı olarak sıralamalarının yapılması giderek yaygınlaşmaktadır.  

Çünkü üniversitelerin, mevcut performansını değerlendirebilmek ve gelişimlerini sürdürebilmek için kendi ülkelerindeki ve dünya üniversiteleri arasındaki konumlarını bilmeleri büyük önem taşımaktadır.

Bu kapsamda yapılan değerlendirmelerde, ülkemizden dünya da ilk 500 üniversite içerisine giren devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısı, genellikle bir elin parmaklarını geçememektedir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan açıklamaya göre; 2015-2016 yılına ilişkin farklı ülkelerde yapılan çalışmaların sonuçları da, üç aşağı beş yukarı geçmiş yıllara göre aynı gözükmektedir.

Yine bu zaman dilimi için ülkemizdeki üniversitelere yönelik yapılan değerlendirmelerde, aynı şekilde uluslararası sıralamalara giren üniversiteler başı çekerken, açıklanan ilk 15 üniversite içerisinde kentimiz üniversiteleri yer alamamaktadır.

Ancak 2000 yılından önce kurulan 72 üniversite için 2015-2016 tarih aralığı kapsamında yapılan genel değerlendirmede, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) 34. ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) 39. sırada yer almaktadır.

Bünyesinde Tıp Fakültesi olan üniversiteler için yapılan sıralamada ise ESOGÜ 24. sırada yer alırken, Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler arasında yapılan değerlendirmede AÜ 12. sırada yer almıştır.

Bu sonuçlar, kentimizdeki üniversitelerin; genel değerlendirmeler kapsamı için kritik sınır olarak gördüğüm, kısa vadede ilk 20 üniversite arasında yer alabilme (belki de ekonomileri güçlü ülkeler için sıklıkla kullanılan G20 ifadesinin bendeki psikolojik etkisi nedeniyle) potansiyellerinin var olduğunu göstermektedir.

Bu hedefe ulaşabilmenin yolu ise galiba, “Üçüncü Kuşak Üniversite” adlı kitabın yazarı olan Prof. Wissema’ nın şu sözünü dikkate almaktan geçmektedir; “Üniversiteler, uygarlığın merkezi, refahın kaynağı, bilim-kültür ve teknolojinin taşıyıcısıdırlar. Bu nedenle üniversiteleri zamanın gereklerine uygun duruma getirmek, onları gündelik olarak yönetmenin önemini aşan bir görevdir.”

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi