Varlık Fonu - Darlık Fonu

Tufan Çakır yazdı

18 Şubat 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Ülkemizde son günlerde gündemin en üstünde yer alan Varlık Fonu’ndan bizim bahsetmememiz olamaz. Tabi bizim varlık fonumuz gene her zaman, her konuda söylediğimiz gibi bize özgü. Dünyadaki uygulamalarından çok farklı; Dünyada bu tür fonların uygulamalarına baktığımızda; örneğin, 1954 yılında kurulan Kuveyt, 1990’da kurulan Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu, son yıllarda kurulan İsrail Vatandaşları Fonu... Örnekleri daha da çoğaltırsak; Çin’de, Rusya’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ve daha birçok ülkede bu fonun örneklerini görebiliriz. Fonların ortak özellikleri, bu ülkelerin doğal kaynaklarından ve gelirlerinden elde edilen yüksek miktardaki gerçek varlıklarından oluşuyor. Bizim ise bu tür gelir ve varlıklarımız yok.
Bizde ise Türkiye Varlık Fonu’muzu, “İktisadi devlet teşekküllerinden, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıkları ve iştiraklerindeki kamu paylarından, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlası devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlardaki kamu paylarından, sermayesinin tamamı kamuya ait olan ticari amaçlı kuruluşların sahip olduğu hisse ve varlıklardan, devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazine’ye ait paylardan Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilenler” oluşturuyor. Bu kaynaklara da her gün yeni yeni kurumlar ekleniyor.
Peki bu fondan beklentilere baktığımızda; Fonun kurulmasıyla büyüme oranında artış sağlanacak, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme hızlanacak, İslâmi finansman varlıklarının kullanılması yaygınlaşacak, yatırımlarla onbinlerce kişiye istihdam sağlanacak, otoyollar, Kanal İstanbul, nükleer santral gibi altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman bulunacak, savunma, havacılık, yazılım gibi alanlardaki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesiyle küresel oyuncu konumuna geçmeleri sağlanacak, arz güvenliğini sağlamak için, doğalgaz ve petrol gibi Türkiye için önem taşıyan yurt dışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan, doğrudan yatırım yapılabilmesi sağlanacak. Ama bu fonun bu beklentilere cevap verip veremeyeceğini zaman gösterecek. Çünkü bizim bu konuda bazı tereddütlerimiz var.
Tereddütlerimizin başında bu fonun; bu şekliyle herhangi bir emtiaya ya da bir gelir fazlalığına dayanmamasıdır.Türkiye’nin bir varlık fonu kurmak için gerekli emtiası da gelir fazlası da yoktur.Fon’un gelirleri sıralanmış olduğu halde giderlerinin hangi alanlara yöneleceği konusunda yasada hiçbir açıklama bulunmamaktadır. Bütçe gelirlerinden Fon’a pay verilmesi, bütçe gelirlerinin azalmasına ve dolayısıyla bütçe açıklarının artmasına yol açacak sonuçlar doğurur. Denetim açısından da Sayıştay denetiminden çıkarılarak bağımsız denetime bırakılmıştır. Ayrıca bu fonun ‘her türlü Gelir, Kurumlar, Emlak Vergilerinden, belediyelerin katılma paylarından muaf, damga vergisi, harç ödemez finansal işlemlerinden dolayı banka ve sigorta işlemleri vergisi ve Kredi Kaynak Destekleme Fonu ödemesi yapmaz. Malvarlığı haczedilemez, ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dâhil edilemez’ gibi ayrıcalıklı olması kafamızda soru işaretleri bırakmaktadır.
Kısaca böyle bir fon kaynak fazlası veren ekonomiler için uygulanan, bizim gibi açık veren, kaynakları yeterli olmayan ülkeler için çok uygun olan bir fon uygulaması değildir. Bu tür uygulamalarla Meclis ve Sayıştay denetimi olmayan, her türlü vergiden muaf olan, özel hukuk kurallarına tabi fakat özerkliği olan bir fon. Nasıl olacak göreceğiz. Bu tür fon uygulamaları Türkiye’de hep hüsranla bitmiştir. Varlık Fonu’muz bir müddet sonra inşallah Darlık Fonu haline dönüşmez.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
canan 22 Şubat 2017 23:47

Hocam sizin dersiniz sayesinde bu konulardan biraz anlar olduk sizin şüpheleriniz gibi haberi televizyondan duyduğumda aynı fikire sahip oldum özellikle denetlenememesi büyük bir sorun teşkil ediyor adını soygun fonu koysalarmışlar daha doğru olurmuş :-D

0 5 Cevap Yaz
Tufan

Keşke bu soruları sormayacak veya cevap verebilecek bir varlık fonu oluşturabilseydik. Canan hn.

0 2
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi