Vergi ve şantaj

26 Ekim 2016 09:41
A
a
Sütiş Eskişehir
Bizler vergi mükellefi olarak, sık sık vergi yüklerinin ağırlığından şikayet ederiz. Maliye ile de bu yüzden karşı karşıya geliriz. Mükellef her zaman bu yükten kurtulmaya çalışır. Maliye de mükelleflerden daha fazla nasıl vergi alırım hesabını yapar.
Mükellefler vergi ödemelerini muhasebe kayıtlarına ve vergi kanunlarına göre, hesaplarlar ve öderler. Buraya kadar her şey normal. Ancak kamuoyunda vergi affı olarak bilinen, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanunla, mükelleflerin son beş yılda beyan etmiş oldukları matrahlarını 31 Ekim 2016 tarihine kadar belirli bir oranda artırmaları sonucu, ilgili yıl hesapları vergisel olarak incelenmeyecek. Mükellefler, ilgili kanunda öngörülen tutar/oranda ve ilgili tarihe kadar artırmaları halinde, artırımda bulundukları vergi türüyle sınırlı olmak üzere incelemeye tabi tutulmayacak. Ayrıca, matrah artırımı konusu ile sınırlı olmak üzere, devam eden incelemeleri var ise bu incelemeler de sonlandırılacaktır.
Yani kısaca devlet diyor ki; ‘Ya vergi matrahını arttıracaksın ya da senin son beş yıllık hesaplarını incelemeye alırım. Eğer arttırmazsan; sana ceza yazarım haa!!’ diyor.  
Bu uygulamayı zaten geçmiş senelerce, maliye, mükellefler üzerinde şifahen uyguluyordu. Yani mükellef vergi dairesine çağrılıyor. Vergi denetmenleri veya memurları sözlü olarak mükellefe matrahlarını arttırmaları doğrultusunda telkinde bulunuyorlardı. Yoksa denetime tabi tutacaklarını da belirtiyorlardı. Bunun adını isterseniz siz koyun. Ben buna şantajla vergi toplamak diyorum.
Peki şimdi bu yasa ile; bu tür vergi toplama yasallaştı. Yani şantajla vergi toplama yasallaştı. Eğer siz bu yasayla yukarıda bahsettiğim iş şekilde ve tarihte matrah arttırımına giderseniz. Hesaplarınız incelenmeyecek.
Zaten bu uygulama senelerdir uygulanıyor. Olan; doğru, dürüst, kayıtlarında, hiçbir sıkıntı olmayan mükelleflere oluyor. Vergisini zamanında ödeyen, vergi kaçırmayan mükellef cezalandırılıyor. Ne dersiniz?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi