Prof. Dr. Cengiz Türe

Yeşil Hayaller…

Yeşil Hayaller…

26 Eylül 2014 08:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünyada gerçekleşme şansı olmayan hayaller pembe renkle tanımlanmaktadır. Benim ise yeşil hayallerim var. Ancak hayal ile gerçek arasındaki farkı, eylem belirler. İşte ben bu eylemi arıyorum. Eskişehir’de Bozdağ denildiğinde ilk akla gelen, kentin kuzeyinde uzanan gri renkli yüksek tepeler ile TRT vericileridir. Dağın kente bakan yüzü aşıldıktan sonra ise “Boz” kelimesinden eser kalmaz. Sizi önce yemyeşil meşe ve ardından çam ağacı toplulukları karşılar. Elbette dağların farklı bakılarının, farklı ekolojik görünümlere sahip olması doğaldır. Ancak dünyada, bu boz manzaranın ortaya çıkışını hızlandıran en büyük etkenlerin başında insan faaliyetleri gelmektedir.  Benim en büyük hayalim ise Bozdağın kente bakan yönünün de yeşile bürünmesidir.

Şimdiye kadar bu alanda il orman teşkilatı ağaçlandırma çalışmalarını belirli oranda başarıyla yürütmektedir. Ayrıca çeşitli kamu ve özel kuruluşları ile bazı sivil toplum kuruluşları da, sosyal sorumluk projeleri kapsamında, kendilerine tahsis edilen sahaları ağaçlandırmaya çalışıyorlar. Üstelik dikilen ağaçların hayatta kalma ve gelişme oranlarının oldukça yüksek olması oldukça sevindiricidir. Ancak alanın oldukça geniş olması, yapılan ağaçlandırma çalışmalarının devde kulak misali kalmasına neden oluyor. Oysa kentimizin karşısında uzanan yemyeşil bir dağ ekolojik, sağlık ve estetik açıdan paha biçilmez bir değer yaratacaktır. Özellikle küresel iklim değişikliğinin etkilerini yaşanmaya başladığımız bu günlerde…

Anacak istenen manzaranın ortaya çıkması, sadece yukarıda adı geçen çabalarla sağlanabilecek bir durum değildir. Bu hedefe ancak, kent halkının yoğun desteğini alan yeşil bir seferberlik yaratılarak ulaşılabilir. Yapılması gereken ise; ilimizdeki orman teşkilatının koordinasyonu altında valiliğin, belediyelerin, medyanın, üniversitelerin, okulların, spor kulüplerinin, çeşitli kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının paydaş olarak temsil edildiği yürütücü bir Yeşildağ Platformu’nun oluşturulmasıdır. Daha sonra bu platformda görev alacak olan teknik, ekonomi, iletişim-tanıtım, sanat, yönetim-organizasyon ve sosyal sorumluluk projeleri konusunda uzmanların, imece usulüne dayalı olarak yapacakları tanıtım ve eylem planlarının halka sunulmasıdır. İçerisinde birçok sanat ve kültür etkinliğini de barındıran ve bir şölen havasında yürütülecek olan bu organizasyona, hem bağışlar yaparak hem de ağaçlandırma faaliyetlerine coşku ile katılarak, Eskişehir halkının kentlerini taçlandıracaklarını düşünüyorum. Beni ümitlendiren ise gerçekleştirilen her başarının arakasında bir hayalin yatıyor olmasıdır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi