Ahmet Ataç 15 02 2024

Zenginleşmenin en kolay yolu..

17 Aralık 2016 10:16
A
a
Sütiş Eskişehir
Ben bu hafta Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2014 yılında uygulamaya başladığı GSMH’nın yeniden revize edilmesi olayının Türkiye’de 2016 yılı bitmeden nedeni belli olmayan (!) bir sebeble GSMH’yı revize etmesini ve bunun sonuçlarını yorumlamaya çalışacağım. Çünkü bu yeniden hesaplama Türkiye’nin tüm verilerini kökten değiştiriyor.
Evet AB bu revize işlemini 2014 yılında yaptı. O dönemde AB ülkelerinin GSMH’ları ortalama yüzde 3.5 oranlarında arttı. O dönemde bizim hükümetimiz, çeşitli nedenlerle bu revize işini bugünlere kadar ertelediler. Bizim beklentimiz ise; 2016 yılı sonunda gene eski seri kullanarak hesaplamalarımızı yapmak, yeni yıla da, yani 2017 yılına da yeni hesaplama şekli ile hesaplamalarımızı yapsaydık olmaz mıydı? Acelemiz neydi anlayamadık. Birden bire, 2016 yılı bile bitmeden, sebebi anlaşılamayan bir nedenle (Dolar ve Euro’daki artışlar, ve ekonomik sonuçların düşüşe geçmesi vb sebeplerle) revize işleminin alelacele yapılmasını manidar olarak yorumladık. 
Peki ne değişti? Sizleri biraz rakamlarla yoracağım ama, kusura bakmayın. Kısaca birkaç veri üzerinden bilgi vereceğim. Örneğin; Türkiye ekonomisi eski seri hesaplamalar ile son çeyrekte yüzde 2.8 küçülürken birden bire yeni hesaplama biçimi ile aynı dönemi yüzde 1.5 olarak TUİK açıkladı. Birden bire ekonomik küçülmemiz. Yüzde 1.3 oranında azaldı. Ne güzel. Aradaki fark, 1.3 oranı nereye gitti? Ben söyleyeyim; revize edildi. O kadar.
Bir başka veri ise kişi başına düşen gelirlerimizde; Evet ekonomimiz küçüldü ama kişi başına düşen gelirimiz arttı. Biz söylemiyoruz. Rakamlar böyle diyor. Eski seriye (1998 bazlı GSMH serisine) göre geçen yılki (2015) kişi başına gelirimiz 9 bin 257 dolar iken; Bu sene sonuna doğru doların hızla yükselmesi ile gelirimizin dolar olarak daha da düşmesini beklerken;  Aaa bir baktık ki, 2015 yılı aynı dönemi, yeni yöntemle hesapladığımızda gelirimiz, yani kişi başına düşen gelirimiz esasında 11 bin 14 dolarmış da, bizim haberimiz yokmuş. Bu yılın kişi başına düşen geliri de her halde dolardaki artışa, TL’nin değer kaybetmesine rağmen fazla bir düşüş göstermeyeceğini rakamlar söyleyecek. Bu yılın sonunda TUİK yeni seri ile hesaplar, herhalde, bunu da önümüzdeki ay açıklar.
Sonuç olarak; Kişi başına gelirimiz 2015 yılında yeni revize edilen rakamlarla bir anda, 1757 dolar artıyor. Ne güzel bakın bir gecede, bir hesaplama ile, 1757 dolar birden zenginleşebiliyoruz. Tabi kağıt üzerinde ve rakamlardaki oynamalarla.
Bir de bize sorun bakalım bu artışları, esnafa, emekliye, işsize, memura, öğrenciye, köylüye yani kısaca halkımıza bir sorun onlar ne diyecek? Siz istediğiniz kadar rakamlarla, hesaplama yöntemleriyle oynayın. Bizim önerimiz keşke bu revize işlemlerini 2017 yılından itibaren yapsaydık. Bu aceleciliğin sebebi; 2016 yılındaki ekonomik sorunların yarattığı verilerdeki düşüşler ve dövizdeki artışların bir sonucu olmadığını umarız.
Sonuç önemli. Değişen hiçbir şey yok. Kağıt üzerinde her şey düzgün güzel gözükebilir ama. Gene, sıkıntı çeken düşük gelirli vatandaşlar olacak. Halk olacak. Ne dersiniz?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi