Merkez Bankası'ndan EFT'ye flaş düzenleme: 15 Mart'ta başlıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Merkez Bankası'ndan EFT'ye flaş düzenleme: 15 Mart'ta başlıyor
A
a

Son aylarda sık sık piyasalara yönelik düzenlemeler alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu kez bankaların TL mevduat faizlerini ve müşteri para transferlerini etkileyen yeni bir karar aldı. İşte alınan yeni kararlar haberimizde.

Sütiş Eskişehir

TCMB'nin duyurusuna göre, bankacılık sektöründeki Türk Lirası likiditesini sıkılaştırmaya yönelik yeni önlemler alındı. Bu kararlar, gün içinde likiditeye yönelik olduğu için mevduat faizlerinde belirgin bir etki beklenmezken, EFT kanalıyla gerçekleştirilen para transferlerinde bazı değişiklikler olması bekleniyor.

 

15 Mart'ta yeni kararlar yürürlüğe girecek

15 Mart itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu kararlar, özellikle 21 Aralık 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının kapanış sürecini takip ediyor. Bu süreçte TCMB, piyasalardaki likidite dengesini etkileyen zorunlu karşılık adımları atmıştı. Bugün açıklanan kararlar ise gün içinde likidite miktarını etkilemeye odaklanıyor ve önceki kararlardaki gibi mevduat faizlerini etkilemeyi amaçlamıyor.

EFT ile yapılan para transferlerinde süre değişecek

Bu yeni kararlar özellikle bankalararası para transfer süreçlerini etkileyecek. Özellikle 31 Mart seçimleri öncesinde piyasalardaki aşırı hareketliliği kontrol altında tutmayı hedefleyen bu önlemler, EFT ile yapılan para transferlerinin süresinde değişiklikler öngörüyor.

FAST sistemi dışında yapılan EFT işlemlerinin süresi uzayacak

Örneğin, 1 Ocak 2021'de hayata geçirilen ve 7 gün 24 saat boyunca farklı bankalar arasında para transferine izin veren FAST sistemi dışında yapılan EFT işlemlerinin süresi uzayacak. Bugün alınan kararlarla, 50 bin lirayı aşan transferlerin karşı tarafa iletme süresi yaklaşık olarak 2 ila 3 kat artacak.

Bu değişiklikler, büyük miktarlarda para transferlerinde beklenen sürenin artacağı anlamına geliyor. Bu nedenle, ödemelerin hemen karşı tarafa ulaşmayabileceğini göz önünde bulundurarak panik yapmadan beklemek önemli olacak.

Uyarı:

  • Yeni düzenlemelere uymayan bankalara para cezası verilebilir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi