ÖLÜMDEN SONRA DİRİLMEK MÜKÜN MÜ?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ÖLÜMDEN SONRA DİRİLMEK MÜKÜN MÜ?
A
a

Öldükten Sonra Dirilmek Mümkün Gözüküyor.

Sütiş Eskişehir
Bilim adamları insanların kanını tamamen boşaltıp yerine tuzlu su doldurup dondurarak ölümden ciddi oranda kurtulabileceklerini ifade ediyorlar. İnsanların çoğunluğuna “kalbiniz durmuşsa, kanınız tamamen akıtılmışsa, beyin fonksiyonlarınız son bulmuş ve vücudunuz 10 derece sıcaklığa düşmüşse ölmüş müsünüzdür?” diye sorduğunuzda herkes bu durumda ölüneceğini ifade etmektedir. Oysa ki Arizona Üniversitesi’nden Dr. Peter Rhee böyle bir durumda hastanın hayata geri dönebileceğini belirtiyor.

Doktor Rhee aslında bu düşüncesinde yanılmıyor çünkü Maryland Üniversitesi’nden Dr. Samuel Tisherman ile beraber yaptıkları “gecikmeli canlandırma” isimli denemelerde bir insanın bu durumda uzun bir süre kalabileceğini ve daha sonra yeniden vücuduna kan aktarılıp normal hayatına devam edebileceğini kanıtladılar. Bugüne kadar izin verilmediği için sadece hayvanlar üzerinde denenen bu yöntem başarılı sonuçlar verdi.

Tedavi Nasıl Uygulanıyor?
İlk olarak yaralı hastanın vücudundaki kan tamamen çekiliyor, ardından hızlı şekilde damarlara tuzlu su aktarılarak vücut ısısının düşmesi sağlanıyor. Vücut ısısı aşırı derecede düştüğü için organlar oksijensiz kalsa bile uzun süre ölmeyebiliyorlar. Normal olarak bir hastanın vücuduna oksijen gitmediği takdirde, ideal vücut ısısında hücreler çok kısa sürede ölmektedir. Fakat hastanın vücut ısısı aşırı derecede soğuk olduğundan dolayı bu tedavi süresinde birkaç saate kadar organlar ölmeden sağlam kalabiliyor. Bu sıra içinde hastanın ameliyatı yapılıp, kan yeniden vücüduna pompalanmaya başlanıyor. Kan vücuda aktarılıp vücut ısısı yükseltilmeye başlanınca kalp yeniden atmaya başlıyor. Vücut ısısı 36 dereceye ulaştığında kalp yeniden eskisi gibi performanslı bir şekilde yeniden atmaya başlıyor ve hasta hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor.

İnsanlarda Denenecek Mi?
Dr. Tisherman bir süre önce bu yöntemi kurşun yarası almış insanlar üzerinde deneyeceğini açıkladı. Ardından çok büyük bir tepki topladı. Şuan da bunun için halen izin alabilmiş değil fakat izin alabildiği an uygulamaya geçirecek. Tisherman aldığı tepkilere karşılık kalp masajı uygulamasını örnek gösteriyor. Kalbi duran bir insana uygulanan 30 dakikalık kalp masajı sonrası hastanın kalbi yeniden harekete geçerek çalışmaya başlayabiliyor.

Deneyler Hangi Hayvanlar Üzerinda Nasıl Yapıldı?
Dr. Rhee, Dr. Tisherman ve bazı doktorlar 20 yıl boyunca domuzlar ve çeşitli hayvanlar üzerinde bu deneyi yaparak başarılı sonuçlara ulaştılar. Ölümcül yara almış domuzları deney amaçlı kullanan doktorlar, domuzların vücut ısısını dakikada 2 derece düşürerek deneyi yapmışlar ve ameliyat sonrası %90 oranında başarı elde edilmiş. Üstelik hayvanlar canlandıktan sonra beyinsel fonksiyonlarında hiçbir farklılık olmadığı tespit edilmiş.

İnsanlar Üzerinde Uygulanabilir Mi?
Hayvanlar ile insanların biyolojik yapıları benzerlik gösterse de aralarında bazı ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bu sebeple insanlarda işlemin tam olarak işe yarayıp yaramayacağı halen bilinmiyor. Ayrıca bu yöntem işe yaramış olsa bile ilk olarak sadece yaralanma vb. işlemlerde kullanılacak. Daha sonrasında ise belki iç kanama, kalp krizi vb. rahatsızlıklarda da güvenle uygulanabilir.
Kaynak : Onedio - BBC
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi