Türkiye'nin ilk başörtülü savaş pilotu

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Türkiye'nin ilk başörtülü savaş pilotu
A
a

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de yapılan düzenlemelere yeni gelişmeler sahne oldu. Yeni gelen bu düzenlemelerle beraber Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ilk yaşandı. Başörtülü öğrenci sava pilotu olma yolunda büyük adımlarla ilerliyor.

Sütiş Eskişehir
15 Temmuz gecesi düzenlenen darbe girişiminden sonra Türkiye'de alınan yeni kararlara bağlı olan düzenlemelerin yeni gelişmelere sahne olduğunu gördük. Yapılan bu düzenlemelerle beraber bazı okullara tanınan askeri okullara geçiş haklarının öğrenciler açısından olumlu yönde geri dönüş sağladığı ifade edildi.

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde okuyan son sınıf öğrencisi Merve Gürbüz'ün Hava Harp Okulu'nda intibak eğitimi almaya hak kazanan ilk başörtülü öğrenci olduğu kayıtlara geçti. Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde hayatını sürdüren Gürbüz, Osmaniye Hasan Aybaba Anadolu Öğretmen Lisesi'ni bitirdikten sonra Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni kazanmayı bildi. Son sınıf öğrencisi olduğu dönemde babasının desteğiyle beraber Hava Harp Okulu'na geçiş yapma hakkını kullandı. 3,5 ay öncede Hava Harp Okulu'na girmek için başvuru yapan Merve Gürbüz'ün ilk olarak Hava Harp Okulu sınavlarına tabi tutulduğu ifade edildi. Çok detaylı bir biçimde sağlık incelemesine sokulan 23 yaşındaki genç kızın  farklı anabilim dallarını kapsayan 19 heyete girdiği belirtildi. Yaklaşık olarak 10 gün süren sağlık kontrolünden de geçtiği belirtildi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK YAŞANIYOR
 
Yapılan bu kontrollerin ardından Muğla Milas Hava Meydan Komutanlığı'na davet edilen genç kız Gürbüz'ün burada da birtakım sınavlara ve 14 uçuş eğitimine tabi tutulduğu ifade edildi. 13 öğretmenin eşliğinde ve puanlama sistemleriyle yapılan eğitimlerin sonuçlarıyla beraber yalnız uçuş adımınıda aşmayı becerdi. Yapılan tüm bu eğitimleri tamamlayan gürbüz üstün başarı belgesini kazandı. Uçuş derslerinde ise üstün performans sağlayan Gürbüz, bu kez Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı mülakatlara girmeye hak kazanarak adını listeye yazdırdı. Daha sonra adının listede yazıldığı tam anlamıyla netlik kazanırken Hava Harp Okulun'da eğitim almaya başladı.

YOLUN AÇIK OLSUN

Merve Gürbüz'ün, yapılacak bu intibak eğitimlerinden de sorunsuz olarak geçmesiyle beraber Türkiye'nin ilk başörtülü savaş pilotu olarak hizmet sunmaya başlayacak. Okuduğu okulundan Bilgisayar Mühendisi sıfatıyla mezun olan ve daha sonra Türk milletinin emirleriyle beraber hizmet sağlayancak genç kız Gürbüz, intibak eğitimlerinin ardından 13 Şubat 2017'de yemin yörenine katılacağı ifade edildi. Yapılan yemin töreninden sınra 1,5 yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda eğitim alacak. Gürbüz, bu eğitimlerinin de başarıyla geçerse TSK'da subay olarak çeşitli kademelerde hizmet sağlama imkanlarında bulunacak.

İLK KİŞİ RÜMEYSA OLACAKTI

Fırat Üniversitesi'nde Mekatronik Mühendisliğinin 3. Sınıf öğrencisi olarak eğitim gören Rümeysa Sena Özdemir, aslında Merve Gürbüz'den önce okula kabul edilen ilk başörtülü öğrenci olarak biliniyordu. Özdemir, uçuş yetersizliğinin gerekçesiyle eğitimleri geçemediği ifade edilirken başarısız olmasıyla beraber eğitim göreceği hukuk başvurularından umut ediyor.

YÖNETMELİKTE BAZI AKSAKLIKLAR GÜNDEME TAŞINDI

Başörtülü öğrencilerin askeri okula girmesiyle alakalı olarak yönetmelik içerisinde bazı aksaklıklarının yeniden gündeme geldiği görüldü. Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda başörtüsü düzenlemesinin geçtiğimiz aylar içerisinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmişti. Bu yönetmelikle beraber Jandarma ve Sahil Güvenlik'teki kadın personelşlere şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları üniforma renginde desensiz giysi giymesine izin verildiği ifade edilmişti.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi