Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi
A
a

Tepebaşı ilçe Belediyesinin katkılarıyla oluşturulan "Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi", 100 hastaya yatılı tedavi imkanı sağlıyor.

Sütiş Eskişehir
            Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi

Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi Birim Sorumlusu Hüsniye Kubaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatılı olarak 36 sağlıklı yaşlı ve 64 Alzheimer hastasına baktıklarını söyledi. 

Kubaş, Türkiye'de yatılı hizmet veren tek merkez olduklarını belirterek, şöyle dedi:

Hastalarımızla gerçekten çocuklarımız gibi ilgileniyoruz. Bugün onların yaşadıkları hastalığın farkında olmamız gereken bir gün, Alzheimer Günü. Yaşadıkları şeyler gerçekten insanı derinden etkiliyor. Burada 2 hemşire, birer sosyal hizmet uzmanı ve psikolog, 27 hasta bakım ve 10 temizlik personeliyle hizmet veriyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yaparak yaşlılarımıza fayda sağlamaya çalışıyoruz."

Sosyal hizmet uzmanı Mine Buhar da hastaların merkezde sosyalleşmelerini sağladıklarını anlatarak, şunları belirtti:

"Bu hastalığı bilmeyen sağlıklı insanlar, ailelerindeki Alzheimer hastasını anlayamadıkları için zorluk çekiyorlar. Bu da hastalığın daha kısa sürede ilerlemesine sebep oluyor. Elbette bu süre zarfında aile de yıpranıyor. Onlar burada birbirleriyle konuşarak, sohbet ederek sosyalleşiyor ve hastalıklarının en azından ilerlememesini sağlıyorlar. Düzenli tedavinin olumlu yanıtlarını görüyor olmamız bizi mutlu ediyor."

 

"Hastalık öldürücü değildir"

Eskişehir Alzaymır Derneği Başkanı Prof. Dr. Demet Özbabalık, zamanın aktüel hastalıklarından alzaymırın ileri yaşın en sık bunama nedenleri arasında gösterildiğini söyledi.

Hastalığın ilk ve en önemli bulgusunun ilerleyici unutkanlık olduğunu dile getiren Özbabalık, rahatsızlığın ileri dönemlerinde de alışılagelen günlük işleri yapmada zorluk ve davranışlardaki anormal değişikliğin görüldüğünü aktardı.  

Özbabalık, ilerleyen yaşla beraber alzaymırın görülme sıklığının artabileceğini ancak hastalığın normal yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu olmadığının bilinmesi gerektiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Normal yaşlanma sürecinde beyinde yapısal birtakım değişiklikler olur ama zihinsel yetilerde belirgin bir kayıp söz konusu değildir. Alzaymır hastalığında ise belirgin şekilde yeni bilgileri öğrenme güçlüğü vardır. Hastalık öldürücü değildir ama yaşanılan durumlar nedeniyle yaşam süresi etkilenebilir. Hastalığın belirtilerine bilimsel olarak bakacak olursak, hafıza sorunları, düşünme ve nedenselleştirme zorluğu, karar vermede güçlük, kelime bulma güçlüğü, aritmetik işlemlerde güçlük, kişilik ve davranış değişiklikleri, kaybolmalar, eskiden kolaylıkla yapılabilen işlevleri yapma güçlüğü şeklinde sıralayabiliriz."

Kaynak : AA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi