Prof. Dr. Cengiz Türe

Duvardaki vizyon…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

14 Ağustos 2015 12:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Son yıllarda çalıştığınız ya da çeşitli nedenlerle gittiğiniz kurumların ana giriş kapılarındaki duvarlara asılmış “Vizyonumuz” ve “Misyonumuz” başlıklı yazılar, sizlerin de dikkatini çekmiştir.

Tüm bu yazılar evrensel düzeyde hizmet/ürün kalitesine ulaşılması için, uluslararası ve ulusal organizasyonlar tarafından kurumlara ön görülen kalite yönetim uygulamalarının bir parçasıdır.

Bu organizasyonlar, onlara istenilen hizmet/ürün kalitesine ulaşılabilmesi için gayet güzel bir yol haritası veriyorlar.

Bu yol haritasının en önemli aşamaları ise kurumun vizyon ve misyon anlayışının ortaya konulmasıdır.

Bu arada en basit anlamıyla misyon, kurumun bu günkü durumu ve varlık sebebi, vizyon ise gelecekte olması istenilen durumunu öngörmektir, denilebilir.

Büyük oranda kurum dışı uzmanlardan da destek alınarak hazırlanan bu vizyon ve misyon metinleri, adeta çalışanları heyecanlandıracak ve yüksek hedefleri gösteren sözcüklerle ifade edilmektedir.  Üstelik tüm personelinde bunları ezbere bilmesi istenmektedir.

Buraya kadar çok güzel…

Peki çeşitli nedenlerle iş ilişkisine girdiğiniz bu kurumların uyguladıkları kalite anlayışlarıyla, giriş kapılarındaki çerçeveler içinde asılı olan vizyon ve misyon tanımları acaba ne kadar örtüşmektedir?

Herkese tavsiye ediyorum. Çeşitli nedenlerle gittiğiniz (özellikle kamu kuruluşları) kurumların duvarlarında, süslü çerçevelerde asılı olan bu tanımları üşenmeden, lütfen bir kez okuyunuz.

Amacım, sadece bu tanımlarından kurumların kendilerine nasıl bir vazife çıkartıp, çıkartmadıklarını gözlemleyebilmenizdir.

O zaman kurumların bunları neden “duvarlara astıklarını” daha iyi anlayacaksınız!

Çünkü ben vizyon ve misyonun, hayata geçirilmek yerine duvarlara asılmasını, onların “askıya alındıklarının ” ironik bir ifadesi olduğunu düşünüyorum.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi